Almanya Meclisi, Ezidilere yönelik suçları 'soykırım' olarak tanıdı

19-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ezidi Soykırım Almanya
A+ A-

Berlin (Rûdaw) - Almanya Federal Meclisi, Ezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını içeren önergeyi kabul etti. Meclis’teki bugünkü oturuma Ezidi Miri Şeyh Hazım Tahsin Beg, Ezidi şahsiyetler ve soykırım mağdurları da katıldı.

Alman Federal Meclis üyeleri, Ezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını savunan önergeyi görüştü. Meclisteki oturuma katılan tüm milletvekilleri, önergeye "evet" oyu verdi.

Önergede, "Parlamento, 'IŞİD tarafından 2014 yılında Irak topraklarında Ezidi toplumuna karşı işlenen suçların Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi bağlamında soykırım teşkil ettiğini' kabul etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Önergeyi imzalayan milletvekilleri, Alman hükümetine, soykırımın siyasi ve hukuki olarak ele alınması için mevcut uluslararası ve ulusal yapıları desteklemeye devam etmesi ve BM özel soruşturma ekibi UNITAD'ın yetkilerini güçlendirmesi çağrısında bulundu.

Önergede, 5 binden fazla Ezidi'nin özellikle 2014'te Şengal’de IŞİD tarafından işkence gördüğü ve vahşice öldürüldüğü belirtildi.

Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller (Grüne) ile ana muhalefette bulunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) tarafından hazırlanan önergenin görüşüldüğü oturumda söz alan vekiller birer konuşma yaptı.

Teklif görüşüldüğü sırada Meclis’te Ezidi Miri Şeyh Hazım Tahsin Beg, çok sayıda Ezidi şahsiyet ve soykırım mağduru da hazır bulundu.

Yeşiller Partisi milletvekili Max Lucks, kararın Ezidilerin güvenliğinin sağlanması açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

CDU/CSU Grubu adına konuşan Michael Brand da bu kararla soykırım tehdidi altında bulunan Ezidilerle empati kuracaklarını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da önergenin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Baerbock, Twitter'dan Kürtçe yaptığı açıklamada, “Bu dünyadaki hiçbir parlamento kararı Ezidilerin acılarını dindiremez ancak bu kararın bir fark yaratacağına derinden inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Baerbock, paylaşımında ayrıca dünyadaki en büyük Ezidi diasporasının Almanya’da yaşadığını vurguladı.

“IŞİD’in amacı Ezidileri yok etmekti”

Taslak metinde, “Alman Parlamentosu, IŞİD adlı örgütün Irak ve Suriye'de işlediği suçların kurbanlarını saygıyla anıyor. Ayrıca, IŞİD terör örgütünün yüz binlerce insana çektirdiği acıları kabul ediyor” deniliyor.

IŞİD’in Ezidi Kürtlere saldırma amacına değinen taslakta, “IŞİD’in amacı Ezidi toplumunu yok etmekti. Özellikle 2014 yılında 5 bini aşkın Ezidi IŞİD işkencesine maruz kaldı ve vahşice öldürüldü” ifadelerine yer veriliyor.

Metinde, Almanya Parlamentosu’nun Ezidi Kürtlere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıması konunda Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) değerlendirmesini göz onunda bulundurması talep ediliyor.

 “Ezidi çocukları intihar bombacısı olarak kullanıldı”

IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e yaptığı saldırıya değinilen taslakta, “Ezidilerin dinlerini değiştirmeye zorlandığına, buna direndiklerinde ise idam edildiklerine veya zorla köleleştirildiklerine, erkek çocukların Kuran okullarında eğitildiğine, çocuk asker olarak alındıklarına veya intihar bombacısı olarak kullanıldıklarına” yer veriliyor.

 “IŞİD, Ezidi kadınlara planlı olarak cinsel şiddet uyguladı”

Ezidi kadınların durumuna da değinilen taslakta, “Kadın, sadece Ezidi kadın ve erkekleri arasında savunulduğundan, aynı şekilde Ezidi toplumu Ezidi bir anne ve babadan olmayan çocukları kabul etmediğinden IŞİD, Ezidi toplumunu küçük düşürmek amacıyla, Kürt Ezidi kadınlara kasıtlı olarak cinsel şiddet uyguladı” belirtiliyor.

Ayrıca, baskılara rağmen çocuklarından vazgeçmeyen Ezidi annelere saygı duyulduğu da ifade ediliyor.

 “Ezidilerin bütünlüğünü bozmak için kadınlara tecavüz edildi”

 “Kadınların kaçırılması, köleleştirilmesi ve onlara tecavüz edilmesi IŞİD tarafından en başından beri Ezidilerin bütünlüğünü nesiller boyunca yok etmek için sistematik olarak kullanıldı” denilen taslakta IŞİD’in Ezidilere yönelik sistematik saldırılarına dikkat çekiliyor.

Alman Parlamentosu, babaları IŞİD’li olan çocukları kabul etmeye karar veren Ezidi din önderlerini de  destekledi.

“Ezidi Soykırımı devam ediyor”

Ezidi soykırımının devam ettiği kaydedilen taslakta, “Ezidi soykırımı Irak'ın her yerinde hâlâ devam ediyor. 2 bin 700'den fazla Ezidi hâlen kayıp ve toplu mezarlar bulunmaya devam ediyor” deniliyor.

 “Ezidiler kendi topraklarına dönemiyor”

Taslak, Ezidilerin kendi topraklarını geri götürülmemesine de değinerek “Yaklaşık 300 bin Ezidi şu anda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda. Kendi bölgelerine dönmeleri için güvenli bir atmosfer yok” ifadelerine yer vererek Şengal’deki istikrarsız duruma dikkat çekiyor.

Şengal Anlaşması uygulanmıyor

Taslak, Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından imzalanan ve 9 Ekim 2020'de açıklanan “Şengal Anlaşması”nın uygulanmadığını belirtiyor.

Taslak Komisyonu'nda kabul edilmişti

Geçen yaz Komisyonu'nda kabul edilen teklifte, Federal Meclis’ten Ezidilere soykırım uygulandığının kabul edilmesi talep ediliyor.

IŞİD, Ağostos 2014’te Şengal bölgesine saldırarak yüzlerce Ezidi Kürdü katletmişti. Örgüt binlerce kadın ve kız çocuğunu köle, erkek çocuklarını da asker olarak kullanmıştı. O dönemde kaçmaya çalışan binlerce Ezidi de yerlerinden olmuştu.

Birleşmiş Milletler özel soruşturma ekibi Mayıs 2021'de, IŞİD tarafından Yezidilere karşı soykırım yapıldığına dair "açık ve ikna edici kanıtlar" topladığını açıklamıştı.

Almanya, Irak’ta 3 milyar avro harcadı

En büyük Ezidi diasporasına birine ev sahipliği yapan Almanya, Belçika ve Hollanda parlamentosundan sonra Ezidilere yönelik katliamları soykırım olarak tanıyan başka bir Avrupa ülkesi oluyor.

19 Ocak’ta oylanması beklenen taslağa göre Almanya, IŞİD'den en çok etkilenen nüfus gruplarından biri olan Ezidilere odaklanarak 2014'ten bu yana Irak'ta 3 milyar avrodan fazla para harcadı.

Taslak, Almanya'yı bölge halkının çıkarları doğrultusunda uluslararası toplumdaki "lider rolünü" sürdürmeye de davet ediyor.

1100 Ezidi kadın ve kız çocuğu Almanya’da tedavi edildi

Öte yandan, şimdiye kadar bin 100 Ezidi kadın ve kız çocuğunun Irak'ta tedavi edilemedikleri için psikolojik ve tıbbi tedavileri yapılmak üzere Almanya'ya götürüldüğü de taslakta yer verilen başka bir konu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli