Beşar Esad’ın amcasına karşı açılan savaş suçları davası kapatılabilir

Dün 12:12
Rûdaw
Etiketler Rıfat Esad Suriye Hama katliamı Yargılama İsviçre Savaş suçu
A+ A-

Sirvan Abbas

Haber Merkezi - İsviçreli yetkililer, Beşar Esad'ın 87 yaşındaki amcası Rıfat Esad'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle hakkında açılan savaş suçları davasını askıya alabileceklerini açıkladı.

İsviçreli yargı makamları, Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad’a karşı açılan davanın, sanığın sağlık sorunları nedeniyle ertelenebileceğini bildirdi.

87 yaşındaki Rıfat Esad, 1982'de Hama'da komutanlık yaptığı süreçteki eylemlerinden dolayı İsviçre'de "savaş suçu ve insanlığa karşı suçlardan" yargılanacaktı.

İsviçre Federal Ceza Mahkemesi sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sanığın sağlık durumu nedeniyle İsviçre'ye seyahat edemeyeceği ve psikolojik olarak da tartışmalara katılamayacağı teyit edebilir. Bu nedenle yargılamayı yürütenler, tarafları davanın kapatılıp kapatılmayacağına karar vermeye davet etti" dedi.

Sözcü mahkemenin davayı sonlandırıp sonlandırmayacağına dair henüz bir karar almadığını, en erken Ocak 2025’e kadar tüm taraflardan gelen dilekçelerin alınacağını ekledi.

Öte yandan Rıfat Esad’ın avukatları, davayla ilgili 12 Mart'ta yaptıkları açıklamada, "Sayın Esad, bu davada kendisine isnat edilen eylemlerde herhangi bir rolü olduğunu her zaman reddetmiştir" ifadelerini kullandı.

İsvirçe’de açılan dava

İsviçre Federal Savcılığı geçtiğimiz yaz Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Suriye ordusunun eski subaylarından Rıfat Esad hakkında Federal Ceza Mahkemesine savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Açıklamada, "Esad, Şubat 1982'de Hama'daki operasyonların komutanlığını yaptığı sırada silahlı çatışma, halka yönelik yaygın saldırı bağlamında öldürme, işkence, zalimane muamele ve yasa dışı gözaltı emirleri vermekle suçlanıyor" ifadelerine yer verilmişti.

Savcılık tarafından Federal Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin, Şubat 1982'de Suriye silahlı kuvvetleri ile muhalifler arasındaki silahlı çatışmanın bir parçası olarak, Hama kentinde meydana gelen olaylara dayandığı açıklandı.

Açıklamada, sivil toplum kuruluşu TRIAL International'ın şikayeti üzerine Federal Savcılığın Aralık 2013'te, Esad'ın Hama'daki operasyonların komutanı olduğu dönemde işlediği savaş suçları şüphesiyle ceza soruşturması başlattığı hatırlatıldı.

Çok sayıda mağdur, davacı olarak yer alıyor

Ceza davasının, evrensellik ilkesi ve savaş suçlarının zaman aşımına uğramaması temelinde açıldığı vurgulanan açıklamada, "Bu bağlamda yapılan bir polis kontrolü, sanığın soruşturmanın açıldığı tarihte İsviçre topraklarında olduğunu ortaya koydu. Federal Savcılığın ceza davasında çok sayıda mağdur, davacı olarak yer alıyor" denildi.

Federal Savcılığın, başvurularını Bellinzona şehrinde Federal Ceza Mahkemesi önündeki ana duruşmada sunacağı da duyuruldu. Hazırlanan iddianamede, Hama'da çoğunluğu sivil olmak üzere 3 bin ila 60 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin edildi.

Şubat 1982'de Suriye güvenlik güçlerinin muhalefetin ayaklanmasını bastırmak üzere Hama'ya gönderildiği, savunma tugaylarının ayaklanmanın bastırılmasından büyük ölçüde sorumlu olduğu kaydedildi.

Binlerce sivilin, infaz öncesi özel oluşturulan merkezlerde hapis ve işkenceye kadar çeşitli suistimallerin kurbanı olduğu da belirtildi.

Hama katliamı

Dönemin Suriye lideri Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad komutanlığındaki özel kuvvetler, 2 Şubat 1982'de ülkenin orta kesimindeki Hama ilindeki Müslüman Kardeşler Teşkilatının rejime karşı başlattığı ayaklanmayı bastırmak için şehri kuşatarak önce havadan bombardıman yapmış, daha sonra topçu atışları ve toplu idamlarla 27 günde on binlerce kişiyi katletmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağının (SNHR) raporuna göre, Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihlerinde yapılan katliamda en az 30 bin sivil can verirken alıkonan en az 17 bin sivilden haber alınamadı. Humus'daki Tedmur (Palmira) Hapishanesine götürüldükleri düşünülen ve daha sonra haber alınmayan kişilerin aileleri, yakınlarının katledildiğini düşünüyor.

SNHR'nin raporuna göre, rejim güçlerinin havadan ve karadan düzenlediği saldırılar ve bombalamalarda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye gibi semtler yoğun şekilde hedef alınırken kent merkezinin yaklaşık üçte biri yerle bir oldu.

Katliamda 88 cami, 3 kilise ve çok sayıda tarihi eser de tahrip edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli