Belçika'da Kürt çete üyelerine ceza: Mahkeme salonunda Rûdaw’a tehdit
Brugge (Rûdaw) - Avrupa'nın değişik ülkelerinde “insan kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklanan 21 kişiden oluşan çete üyeleri Belçika'da yargılandı. Mahkeme, tümü Kürt olan 20 kişiye 30 ay ile 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı, bir kişi ise serbest bırakıldı.
Avrupa’nın değişik ülkelerinden göçmenleri kaçak yollarla İngiltere’ye geçirmekle suçlanan çete üyelerinin davasının son duruşması bugün Belçika'nın Brugge kentinde görüldü.
Şebekenin Türkiye'den küçük botlar temin eden şebekenin, göçmenleri Almanya, Belçika ve Hollanda'ya gönderdiği, daha sonra da Fransa'nın kuzeyinden Manş Denizi'ne yönlendirdiği belirtildi.
Davayı yerinde takip eden Rûdaw muhabiri Zinar Şino, söz konusu çete üyelerinin tamamının Kürdistan Bölgesi ve Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürtlerden oluştuğunu, İngiltere'ye ve diğer ülkelere göçmen kaçakçılığı yaptıklarını aktardı.
10 bine yakın göçmeni kaçak yollardan İngiltere'ye geçirdiler
10 bine yakın göçmeni kaçak yollardan İngiltere'ye getiren şebekenin liderinin kimliği 30 yaşındaki Kendisini Rojhılatlı olarak tanıtan ancak Kürdistan Bölgesi vatandaşı olan Wiha Rahimpur olarak açıklandı.
Mahkeme, Rahimpur'la birlikte 19 kişiyi daha suçlu bularak ve 30 ay ile 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı, bir kişi ise beraat ederek serbest bırakıldı.
Hiwa Rahimpur’a 11 yıl hapis ve 80 bin euro para cezasına çarptırıldı. Çete üyelerinden bazılarının sınır dışı edilmesine, bazılarının ise gözetim altında tutularak hareketlerinin sınırlandırılmasına karar verildi.
Yaklaşık bir yıldır Belçika’da tutuklu yargılanan çete üyeleri Almanya, Fransa ve İngiltere gibi değişik ülkelerde ikamet ediyordu.
Çete lideri Rûdaw muhabirini tehdit etti
Hiwa Rahimpur isimli çete lideri, hakim karşısında davayı takip eden gazetecilerinin salondan çıkarılmasını istedi ve Rûdaw muhabiri Zinar Şino’yu tehdit etti.
Ancak davayı gören hakim, mahkemenin kamuoyuna açık sürdürülmesi kararını hatırlatarak Rahimpur’un bu talebini reddetti.
Rûdaw muhabiri, “Mahkemede kaçakçıların Kürt kimliğine veya Kürdistan Bölgesi’ne dair herhangi bir belirlemeye yer verilmedi. Zanlılar Türkiye’den Avrupa’ya ve buradan İngiltere’ye insan kaçakçılığı yapmakla suçlanıyordu” bilgisini paylaştı.
Çete üyeleri nasıl tutuklandı?
İnsan kaçakçılığı ve kaçakçılara aracılık eden grup üyeleri Fransa'nın Calais Kampı'nda açığa çıkarıldı. Ardından Belçika ve Almanya'da araç ve tekneyle Londra'ya çalıştıkları ortaya çıktı.
Londra'da işlem yapan çetenin diğer üyelerinin cep telefonları ve sosyal medya hesapları takip edildi, sesleri kayıt altına alındı.
Bilgi ve delilleri birçok ülkede toplanan çete üyeleri Belçika’da, bu ülkenin kanunlarına göre yargılanıp cezalandırıldı.
Rûdaw muhabiri, hakimin sözlerinin tüm sanıkların anlayabilmesi için Kürtçeye çevrildiğini aktardı.
İngiltere Ulusal Suç Ajansı’nın raporu
İngiltere Ulusal Suç Ajansı, Rahimpur'un şebekesinin Manş Denizi'nde küçük botlarla yapılan geçişlerde en aktif suç gruplarından biri olduğunu ve binlerce göçmenin İngiltere'ye taşınmasında rol oynadığını belirtti.
Ajans ayrıca, Rahimpur'un tutuklanmasının Avrupa çapında eylem ve tutuklamaları tetiklediğini, Almanya'da 60 şişme bot ve yüzlerce can yeleği ele geçirildiğini de ekledi.
Türkiye'den küçük botlar temin ediyordu
İngiltere Suç Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, Rahimpur şebekeyi Londra'nın doğusundaki Ilford'daki evinden yönetiyordu.
Türkiye'den küçük botlar temin eden şebeke, göçmenleri Almanya, Belçika ve Hollanda'ya gönderiyor ve daha sonra Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye gidebilmeleri için Fransa'nın kuzey kıyılarına götürüyordu.
Faaliyetlerinden dolayı Rahimpur'un Belçika'ya iadesine karar veren İngiliz mahkeme, insan kaçakçısı şebekenin göçmenlerden geçiş için 3,000 ile 6,000 sterlin arasında bir ücret aldığını bildirdi.
İngiliz hükümeti için en büyük sorun kaçak göçmenler
İngiltere'ye izinsiz gelen sığınmacılar konusu, Başbakan Rishi Sunak için önemli bir siyasi sorun.
Manş Denizi'ndeki göçmen teknelerini durdurmayı vaat eden hükümet, yasal sorunları aşarak yasa dışı şekilde ülkeye gelen göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planını hayata geçirmeyi umuyor.
Ülkeye geçen yıl 45 binden fazla göçmen yasa dışı yollardan tehlikeli yolculuğu göze alarak Manş Denizi'ni geçmiş ve bu rakam bir rekor kırmıştı. Bu yıl ise bugüne kadar 25 binden fazla kişinin ülkeye geldiği bildiriliyor.