Nadiya Murad, Şengal’de yaşanan çekişmeyi Trump’a şikayet etti

Washington (Rûdaw) - Ezidi Kürt aktivist Nadiya Murad, ABD Başkanı Donald Trump’ı ziyaretinde, Trump’tan Ezidiler’in yoğunlukta olduğu bölgelerde “Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında yaşanan çekişmenin” sonlanması için yardım istedi.

 

Donald Trump Washington’daki ofisinde, Ezidi Kürt kadını Nadiya Murad’ın da aralarında bulunduğu IŞİD’den kurtarılan bir grup Ezidi’yi kabul etti.

 

Nadiya Murad burada Trump ile yaptığı görüşmede, “Sadece IŞİD ile sorunumuz yok. Hayatımız tehlikede, halkımızın topraklarına dönemiyor. Şu anda IŞİD kalmadı ama yine yerimize dönemiyoruz. Çünkü bölgeyi kontrollerine almak amacıyla Kürt Hükümeti ile Irak hükümeti karşılıklı çatışıyor” dedi.

 

Trump’a Ezidi Kürtleri’nin içinde bulunduğu zor şartları anlatan Murad, kendilerini kabul etmesinden dolayı teşekkür etti.

 

Nadiya Murad, Trump’a, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan yardım alıyoruz. Bileşenlere yardım etmeleri ve Ezidilerin kendi topraklarında kalması için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerine baskı yapıyor. Ama halen Ezidiler topraklarından göç ederek daha huzurlu yer seçiyorlar. Umarım telefon veya başka yollarla Kürdistan ve Irak hükümetlerine birşey yapabilirsiniz” dedi.

 

Trump ile Murad arasında geçen konuşma şöyle:

 

Nadiya Murad: Halkım geri dönemiyor. Bizler bir milyon değiliz, sadece yarım milyonuz. Ezidilerin yaklaşık yüzde 95’i Almanya gitti tehlikeli yollardan geçmek zorunda kaldılar. Bizler göçmen olmayı istemedik. Ancak güvenilir yer bulmadık. Herşey bizim başımıza geldi. Annem öldürüldü, 6 ağabeyim öldürüldü. Tek kaldık.

 

Donald Trump: Şu anda nerdeler

 

Nadiya Murad: Hepsi öldürüldü. Halen güvenlikli bir şekilde yaşamak için çaba gösteriyorum. Ne olur birşey yapın. Bizler sadece tek aile değiliz.

 

Donald Trump: Evet söz ettiğin bölge hakkında bilgim var.

 

Nadiya Murad: Yarım milyon kişi var. Bu tamamiyle toplumla ilgili.

 

Donald Trump: Çok iyi. Ayrıntılı bir şekilde bu konuya bakacağım.

 

Nadiya Murad: Çok teşekkür ederiz Sayın Trump.

 

Donald Trump: Nobel Ödülü almışsın bu çok ender bir durum. Nobel Ödülü neden sana verildi? Bana konuyu aydınlatırmısın?

 

Nadiya Murad: Neden mi, bu ödül bana verildi? Bu kadar olayı yaşadıktan sonra pes etmedim. IŞİD’in onlarca Ezidi kadına tecavüz ettiğini herkesin bilmesi gerekiyordu. İlk kez Irak’tan bir kadın yurt dışına giderek yaşananları anlattı.

 

Donald Trump: Gerçekten mi? İlk kez sen mi kurtarıldın?

 

Nadiya Murad: Evet. Gerçekten de böyle bir özgürlüğü istemedim. IŞİD, hepsini öldürdü mü? yoksa alı mı konuluyorlar halen... Ancak 3 bin Ezidi bu durumda ve içlerinde yiğenlerim de bulunuyor. 3 yıl önce gelinim telefonla bizimle görüştü ve Suriye’de olduğunu söyledi. Şu anda ise akibetleri hakkında birşey bilmiyorum.

 

Donald Trump: Bakacağız. Bakacağız.

 

Nadiya Murad: Teşekkür ederim.