ALMANYA’DA SABAH GAZETESİNE OPERASYON – Savcılık açıklama yaptı

18-05-2023
Rûdaw
Etiketler Almanya Operasyon Sabah Gazetesi Cevheri Güven
A+ A-

Haber Merkezi - Sabah gazetesi ve A Haber Almanya Temsilcisi İsmail Erel ile Sabah Avrupa gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay'ın evlerine operasyon düzenlenmesi ve polis tarafından sorgulanmalarına ilişkin savcılık’tan açıklama yapıldı.

Darmstadt Savcılığı, "kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması" şüphesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 46 ile 51 yaşındaki gazetecilerin evlerinde arama yapıldığını duyurdu.

DW’nin, savcılığın verdiği bilgiye dayandırdığına göre, aramada "veri depolama araçları ve diğer kanıt oluşturan unsurlara" el konuldu.

Kriminal polis tedbirlerinin tamamlanmasının ardından söz konusu iki kişinin serbest bırakıldığını açıklayan savcılık, soruşturmanın devam ettiğini duyurdu. Savcılık Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamasında ise söz konusu gazeteciler hakkında "gözaltı işlemi yapılmadığını" ifade etti. "Kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması" Alman Ceza Kanunu'nun 126'ıncı maddesine göre suç teşkil ediyor.

Ne olmuştu?

İsmail Erel ile Cemil Albay, Almanya'nın Frankfurt kentinde dün sabah saatlerinde polisin evlerine baskın düzenlemesinin ardından gözaltına alınmıştı. Operasyonun Gülen yapılanması içinde yer aldığı iddia edilen Cevheri Güven’in şikayeti nedeniyle düzenlendiği belirtilmişti.

Cevheri Güven'den açıklama

Almanya'da yaşayan Cevheri Güven, Twitter hesabından yaptığı açıklamada soruşturmanın kendi şikayeti üzerine başlatıldığını doğruladı. Sabah gazetesinin evinin adresini ifşa ederek "saldırganlara açıkça yol gösterdiğini" belirten Güven, "Evimin iç krokisine kadar anlatıldı ahaber’de. 2000’li yıllarda adresleri ifşa edilen ve 'fanatiklerce' öldürülen azınlık mensupları sürecinden bilinen bir yöntem bu. Her şeyin adilce sonuçlanmasını umarım" dedi.

Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Bu arada olayla ilgili Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, iki gazetecinin gözaltına alınmaları "Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemi" olduğu belirtildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli