Senatör Graham: Irak'ın birliğini korumak için çalışıyoruz ama bu karmaşık bir konu

Washington (Rûdaw) – ABD’li tanınmış Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, “Irak'ın birliğini korumak istiyoruz, parçalanmasını için değil. Bu karmaşık bir konu ve önümüzdeki yıllarda da böyle olmaya devam edecek" dedi.

 Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Çarşamba günü Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Rûdaw muhabiri Diyar Kurda’ya konuştu.

Graham görüşmede IŞİD'i, bölgedeki durumu ve Irak'a etkisini, Irak ile Kürtlerin birliğini ele aldıklarını söyledi.

Toplantının çok iyi geçtiğini dile getiren Graham, "Harika bir toplantı yaptık, istikrar ve IŞİD'in geri dönünüşü engellemek için yapılması gerekenler hakkında konuştuk. Çünkü IŞİD’in geri dönüşü kimsenin çıkarına değil" dedi.

İran'ın son olaran İsrail'e düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısı hakkında konuşan  Graham, "Bölgedeki durum Irak'ı da etkiliyor. Irak'ın İran'la farklı bir ilişkiniz olduğunu biliyorum ve buna saygı duyuyorum. Sanırım Irak'ın birliğinin sağlanması ve ekonomik olarak tek bir ülke olarak gelişmesi ABD'nin de çıkarına” yorumunu yaptı.

 Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne değinen Graham “Gerçek şu ki, Irak'ın zenginliğinin nasıl paylaşılacağına yönelik tartışmalar devam ediyor. Biz Irak'ın birliğini korumak istiyoruz, parçalanmasını için değil. Bu karmaşık bir konudur ve uzun yıllar böyle kalacaktır. Ancak iki taraf için de umut görüyorum ve istikrarı yeniden tesis eden çeşitli anlaşmalara varıldı. Bölge hassas bir dönemden geçiyor. Irak'la ilgili söyleyebileceğim şey budur; Evet Şiiler, Sünniler, Kürtler ve Hristiyanlar bir arada yaşayabilir” ifadelerini kuallandı.

ABD senatör Irak Federal Mahkemesinin Kürtlerin aleyhine aldığı kararlarına ilişkin kaygılarını Başbakan Sudani’ye akyardığını sözlerine ekledi.