Es-Sabah: Neçirvan Barzani ile Kuveyt-Erbil ilişkilerini geliştirme kararı aldık

18-02-2023
Etiketler Şeyh Salim Abdullah El Cabir Es-Sabah Kuveyt Neçirvan Barzani Münih Güvenlik Konferansı
A+ A-

Münih (Rûdaw) – Münih Güvenlik Konferansı kapsamında temaslarını sürdüren Kürdistan Bölgesi Başkanı Başkan Neçirvan Barzani, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salim Abdullah El Cabir Es-Sabah ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra Rûdaw’a konuşan Es-Sabah, “Neçirvan Barzani ile Kuveyt ile Erbil arasındaki ilişkileri geliştirme kararı aldık” dedi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, Barzani ve Es-Sabah, Kuveyt ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini desteklerini yineledi.

Taraflar, barış ve istikrarın sağlanması, çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi için bölge ülkeleri arasında birlikte çalışmanın ve anlayışın önemine dikkat çekti.

Irak'taki siyasi, ekonomik ve güvenlik durumunun da ele alındığı görüşmede Bakan Es-Sabah, sorunlarının çözümü, ülkenin istikrar ve refahının sağlanması konusunda Irak ile Kürdistan Bölgesi'ni desteklediğini yineledi.

Barzani ile Es-Sabah ayrıca Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin komşu ülkelerle ilişkilerini, Suriye ve bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdi.

“Kuveyt ve Kürdistan arasındaki ilişkiler güçlü ve tarihidir”

Görüşmenin ardından Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorularını yanıtlayan Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salim Abdullah El Cabir Es-Sabah, Başkan Barzani ile “çok iyi bir fikir alışverişinde” bulunduklarını belirterek, “Kuveyt ve Kürdistan arasındaki ilişkiler güçlü ve tarihidir. Görüşmeden onur duyduk. Çok güzel ve olumluydu. Kendisini gördüğüme sevindim” dedi.

Es-Sabah, “Başkan Neçirvan Barzani ile ikili ilişkileri geliştirmek için daha çok çalışma kararı aldık. İlişkinin ilerlemesini sağlamak için daha fazla çaba göstereceğiz” diye konuştu.

Barzani’nin Münih’teki temasları

Neçirvan Barzani, resmi olarak davet edildiği Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak için dün Almanya’ya gitmişti.

Barzani, dünkü temaslarında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşmüştü.

Başkan Neçirvan Barzani bugün de Azerbaycan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Erndl başkanlığındaki bir grup Almanya milletvekili ve Vatikan Dışişleri Bakanı Gallagher ile görüştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli