Belçika’daki saldırıyı gerçekleştiren şahsın kimliği ve amacı belli oldu

Haber Merkezi - Belçika'nın başkenti Brüksel'de Pazartesi akşamı meydana gelen silahlı saldırıda iki İsveç vatandaşı öldürüldü, bir kişi de ağır yaralandı. Polis, saldırının ardından kaçan zanlıyı vurdu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen silahlı saldırının şüphelisi, polis tarafından vurularak yakalandı.

İçişleri Bakanı Annelies Verlinden'in ulusal radyo kanallarından Radyo 1'de yaptığı açıklamaya göre, zanlı, sabah saatlerinde vurularak yakalandı ve ağır yaralı olarak hastanede tutuluyor.

Basında yer alan bilgilere göre, zanlı, Verboekhoven Meydanı civarında bir kafede görüldü ve kullandığı silahla yakalandı.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, sabaha karşı 05.00’e kadar süren kriz masası toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, saldırganın Belçika’da yasa dışı olarak kalan Tunus asıllı bir erkek olduğunu; üç İsveçliye savaş silahıyla saldırdığını söyledi.

"Saldırgan 45 yaşında bir Tunuslu"

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, "zanlının, Kasım 2019'da Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan 45 yaşında bir Tunuslu" olduğunu açıkladı.

BBC’nin aktardığına göre, zanlı, polis tarafından “şüpheli eylemler, insan kaçakçılığı, yasa dışı ikamet ve devlet güvenliği” nedeniyle tanınıyordu.

Adalet Bakanı Van Quickenborne, şu bilgileri verdi:

"Temmuz 2016'da, yabancı bir polis teşkilatı aracılığıyla bize bu kişinin radikalleştiğine ve cihat çatışma bölgesine gitmek istediğine dair doğrulanmamış bilgiler gönderildi. O zamanlar bu tür raporlar çok sayıdaydı. Bilgi daha sonra araştırıldı, ancak daha fazla bir şey bulunamadı. Hizmetlerimizde radikalleşmeye dair somut bir belirti yoktu ve bu nedenle kendisi terör izleme (OCAD) listesinde yer almıyordu."

Van Quickenborne, zanlının Tunus’ta terör suçundan değil adi suçlardan hüküm giydiğini belirtti.

Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor da, 2019'da Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan zanlının talebine Ekim 2020'de olumsuz yanıt verildiğini söyledi.

De Moor, kısa süre sonra ortadan kaybolan bu kişinin, 12 Şubat 2021 tarihinde resmi olarak ulusal kayıtlardan çıkarıldığını, adresi bilinmediği için de Mart 2021'de hazırlanan ülkeyi terk etme emrinin teslim edilmediğini açıkladı.

ABD’de öldürülen 6 yaşındaki Filistinli çocuğa dair bir mesaj yayımladı

Belçika medyasına göre, görgü tanıkları, saldırganın ateş ederken, “Allahüekber” diye bağırdığını söylüyor.

Belçika medyası, saldırganın, sosyal medya platformu Facebook'ta “3 İsveçliyi öldürdüğünü” söylediği bir video paylaştığını duyurdu.

Videodaki kişi, kendisinin “Allah yolunda bir savaşçı” olduğunu ve İslam Devleti (IŞİD) adına hareket ettiğini belirterek, "İnancımız uğruna yaşar ve ölürüz" diyor.

Saldırganın, 3 binden fazla arkadaşının bulunduğu Facebook hesabında, Pazartesi günü erken saatlerde, 6 yaşındaki Filistinli bir çocuğun ABD'de öldürülmesinden söz eden bir mesaj yayımladığı da Belçika medyasında yer alan haberler arasında.

Saldırıdan sonra ilan edilen en yüksek seviyeli kod uyarınca tüm güvenlik güçlerinin teyakkuz hali sürerken, İsveçli diplomatlar başta olmak üzere potansiyel tehdit altındaki kişilere yönelik gözetim artırıldı.

Dün akşam kent merkezinde EURO 2024 Elemeleri kapsamında Belçika ve İsveç milli takımları arasındaki müsabakanın oynandığı stadyuma 5 kilometre mesafede bir kişi rastgele ateş açarak 2 İsveçliyi öldürmüştü.