55 hakim ve savcı, ‘tutuklularla empati’ için cezaevine girdi

17-09-2022
Etiketler Belçika Yargıç Cezaevi Vincent Van Quickenborne
A+ A-

Haber Merkezi – Belçika’da 55  hakim ve savcı, mahkumların hayatını deneyimlemek için Brüksel bölgesindeki bir hapishaneye kilitlendi. Yargıçlar, yakında kapılarını açacak olan yeni bir hapishanenin ilk mahkumları oldu.

Belçika’da 55 yargıç, özgürlükten yoksun olmanın ne denek olduğunu deneylemek, tutuklu ve hükümlülerin gündelik yaşamını daha iyi anlayabilmek için bugün cezaevine girdi.

Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, gönüllü 55 hakimin hafta sonunu Brüksel yakınlarında yeni açılan Haren cezaevine geçireceğini duyurdu.

Quickenborne AFP'ye verdiği demeçte, hakimlerin 30 Eylül'de açılması beklenen 1.190 mahkum kapasiteli yeni bir kurum olan yeni Haren cezaevine sabah 09.00'da geldiğini söyledi.

Bakan Vincent Van Quickenborne, sosyal deney niteliğindeki girişimin verilecek kararlarda etkili olacağını ifade etti.

Yarın saat 16:00’ya kadar sürecek tutsaklık boyunca soruşturma, sulh ve ceza hakimleri ile savcılar normal bir tutuklu veya mahkumun gündelik yaşamında yaptığı tüm zorunluluklarını yerine getirecek. Tutuklu ve mahkumlarla aynı yemekleri yiyecek olan yargıçlar ayrıca yeni tip cezaevini de yakından tanımış olacak.

Hafta sonunu cezaevinde geçirecek olan yargıçlar, diğer hükümlü ve mahkumlar gibi bireysel telefon kullanma hakkından mahrum edilecek.

Yargıçlar ayrıca mahkumlar gibi diğer işlerin yanı sıra mutfakta ve çamaşırhanede istihdam edilecek. Cezaevinde saat 22.00'de ışıklar söndüğü için geceyi karanlıkta geçirecek.

Ceza İnfaz Kurumları Genel Müdürü Rudy Van de Voorde, "Bu yaklaşım, insanları hapse mahkum eden hakimlere özgürlükten yoksun bırakmanın ne anlama geldiğini deneyimleme fırsatı sunuyor" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli