Hindistan'da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi ayağa kaldırdı: Ülke genelinde grev başladı

17-08-2024
Etiketler Hindisran kadın doktor Toplu tecavüz
A+ A-

Haber Merkezi - Hindistan'daki doktorlar, Batı Bengal'in Kalküta kentinde bir kadın meslektaşlarının tecavüze uğraması ve öldürülmesine karşı protestoları tırmandırarak ulusal bir grev başlattı.

Kalküta'da bir stajyer kadın doktorun, çalıştığı devlet hastanesinde tecavüze uğrayıp öldürülmesi sonrası, Batı Bengal'de on binlerce kadın sokaklara çıktı.

9 Ağustos'ta meydana gelen tecavüz ve cinayet olayından bu yana ülke genelinde kadınlar "geceyi geri al" protestoları düzenliyor.

Ülkenin en büyük doktor grubu olan Hindistan Tabipler Birliği (IMA), Cumartesi günü ülke genelinde tüm temel olmayan hastane hizmetlerinin kapatılacağını söyledi.

IMA, geçen haftaki cinayeti "kadınlar için güvenli alanların olmaması nedeniyle barbarca bir suç" olarak nitelendirdi ve ülkenin "adalet mücadelesinde" desteğini istedi.

Saldırıya karşı protestolar ve kadınların daha iyi korunması çağrısı, bir kalabalığın olayın gerçekleştiği hastaneye zarar vermesinin ardından son günlerde yoğunlaştı.

IMA bir açıklamada, acil ve kaza hizmetlerinin çalışmaya devam edeceğini ve grevin 24 saat süreceğini söyledi.

Bazı devlet hastanelerindeki doktorlar bu haftanın başlarında elektif prosedürleri süresiz olarak durdurduklarını duyurdu.

Hindistan'da bir doktorun tecavüze uğraması ve öldürülmesi protestoları yoğunlaştı

Tecavüze uğrayan Hintli doktorun meslektaşı travma ve acıdan bahsetti

IMA ayrıca, sağlık personelini şiddete karşı daha iyi korumak için yasanın güçlendirilmesi, hastanelerdeki güvenlik seviyesinin artırılması ve dinlenmek için güvenli alanların oluşturulması gibi talepler içeren bir liste yayınladı.

Cinayetin "titiz ve profesyonel bir şekilde soruşturulması" ve vandalizm olayına karışanların kovuşturulması ve kadının ailesine tazminat ödenmesi çağrısında bulundu.

31 yaşındaki kadın stajyer doktorun tecavüze uğraması ülkeyi şok etti.

Geçtiğimiz hafta, vardiyasında dinlenmek için oraya gittiği bildirildikten sonra, yarı çıplak ve üzerinde ağır yaralar bulunan bedeni R G Kar Tıp Fakültesi'ndeki bir seminer salonunda bulundu.

Hastanede çalışan bir gönüllü, suçla bağlantılı olarak tutuklandı.

İlerleme eksikliğine yönelik eleştiriler sonrasında dava yerel polisten Hindistan Merkez Soruşturma Bürosu'na (CBI) devredildi. Kadının ölümünden bu yana Hindistan'da daha fazla tecavüz olayı manşetlere taşındı ve Başbakan Narendra Modi "kadınlara karşı canavarca davranışların sert ve hızlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini" söyledi.

Göstericiler ayrıca hastanelerde daha fazla güvenlik ve sağlık personelini korumak için daha iyi yasalar çağrısında bulunuyor

Kadının tecavüze uğraması ve öldürülmesi Batı Bengal'de siyasi bir suçlama oyununu başlattı, muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi (BJP) saldırıyı düzenlemekle iktidardaki Trinamool Kongre Partisi'ni (TMC) suçladı.

TMC iddiayı reddetti ve şiddeti körüklemekle "siyasi yabancıları" suçladı.

Batı Bengal genelinde on binlerce kadın Çarşamba gecesi "özgürce ve korkusuzca yaşamak için bağımsızlık" talep etmek üzere Reclaim the Night yürüyüşüne katıldı. Protestolar büyük ölçüde barışçıl olsa da, polis ile suç mahalli olan RG Kar Hastanesi'ne baskın düzenleyen ve acil servisini yağmalayan kimliği belirsiz küçük bir grup adam arasında çatışmalar çıktı.

Olayla bağlantılı olarak şimdiye kadar en az 25 kişi tutuklandı.

Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi birçok başka Hindistan şehrinde de protestolar düzenlendi.

Cuma günü binlerce kişi Kalküta sokaklarında yürürken, bir gösterici olan Sumita Datta AFP haber ajansına "Umut yeniden canlanıyor gibi hissediliyor" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli