ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Orta Doğu'da dönüm noktasına gelindi

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu'da "dönüm noktasına" gelindiğini ve zor kararların alınması gerektiğini söyledi.

Blinken, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında katıldığı oturumda, güncel siyasi gelişmelere yönelik soruları yanıtladı.

Orta Doğu'da yeni bir "denklemin" oluştuğunu ve "dönüm noktasına" gelindiğini dile getiren Blinken, bölgede İsrail ile ilişki kurmaya hazır Arap ve İslam ülkeleri bulunduğunu, Filistinlilere de zor kararlar alabilmeleri için yollar ve araçların sunulması gerektiğini söyledi.

Gazze'deki çatışmayı "yürek parçalayıcı" olarak tanımlayan Blinken, sorunun çözülmesi için gerekenin "insanlara istediklerini veren ve etkili olmak için İsrail ile birlikte çalışan" bir hükümet yapısına sahip bir Filistin devleti olduğunu söyledi.

Blinken, Orta Doğu'daki hemen her ülkeden, İsrail ile Hamas arasındaki savaşa nasıl son verileceğine ilişkin görüşmelerde ABD'nin masada olmasını istediklerini duyduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Gazze konusunda ne yapılması gerektiğine karar verilmesi gerektiğini belirterek, bölgedeki insanlara daha iyi koruma sağlamak ve sivil kayıpları en aza indirmek amacıyla daha fazla insani yardım sağlama konusunda kararlar alındığını kaydetti.

Blinken, konuşmasında bilgi teknolojilerinin suistimal edildiğini, bu nedenle de dünyada birçok kişinin 7 Ekim'de yaşananlara inanmadığını savundu.

"İran ile nükleer anlaşmayı bozmak hataydı"

Blinken, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, İran ile varılan nükleer anlaşmadan çekilmesine yönelik soruya "İran ile nükleer anlaşmayı bozmak hataydı" cevabını verdi.

Anlaşmadan tek taraflı çekildiği için ABD'nin istemediği bir konumda olduğuna dikkati çeken Blinken, "İran'ın nükleer programı bir kutudaydı. Anlaşma bozulunca bu kutudan çıkmış oldu" ifadesini kullandı.

Blinken, bu durumu "son derece talihsiz" şeklinde nitelendirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta yakın zamanda bir ateşkes ihtimali olup olmadığı sorusuna Blinken, ABD'nin her zaman ateşkese açık olmasına rağmen böyle bir ihtimal olduğunu düşünmediğini söyleyerek yanıt verdi.

Blinken, yaklaşık iki yıl süren çatışmaların ardından Ukrayna'nın yeniden inşası için gereken para ve kaynak açısından özel sektörün ülkeyi ziyaret ettiğini ve sürecin "kendi ayakları üstünde durduğunu" söyledi.