Libya Ulusal Ordusu’ndan ‘Roj Peşmergeleri’ iddiasına yalanlama

Erbil (Rûdaw) - Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya’da yakalanan kişinin herhangi siyasi bir tarafın temsilcisi olmadığını belirterek, “Terörist sadece kendisinin temsilcisidir” dedi.

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, düzenlediği basın toplantısında, Libya’da yakalanan kişinin “Roj Peşmergelesi” olduğu şeklindeki iddialarını yalanladı.

El-Mismari, “Önceki basın toplantımızda, bir Kürt’ün Libya’ya savaşa gönderilmesi konusunda hayret duyduğumuzu belirtmiştik. Nasıl olur da ulusal bir davası olan, varlık mücadelesi veren, Türklerden zulüm gören ve özgürlük savaşı veren ki bu savaş onun hakkıdır, bir Kürt’ü Türk istihbaratı Libya’ya savaşmaya gönderir?” dedi.

Ellerinde bu tür örnekler olduğuna dair belgeler bulunduğunu vurgulayan el-Mismari, “Fakat teröristler sadece kendilerini temsil ederler. Benim aşiretimden de terrorist çıktı. Fakat bu teröristler sadece kendilerini temsil ederler” diye konuştu.   

Roj Peşmergelerinden açıklama

Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz günlerde Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Fayiz Mustafa es-Serrac’ın yanında yer alarak Halife Hafter güçlerine karşı savaşa katılan ve burada yakalanan bazı kişilerin kimlik bilgilerini paylaştı.  

Açıklamada, “Şakir Ferman Boncuk” adlı şahsın Rojavalı peşmergelerden oluşan Roj Peşmergeleri üyesi olduğu iddia edildi.

İddiaların ardından Roj Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığından yapılan açıklamada, Libya’da yakalanan Şakir Ferman Boncuk adlı şahsın eskiden Roj Peşmergesi olduğu şeklindeki iddiaların doğru olmadını belirtildi.

Adı geçen şahsın Libya’da Türkiye’ye bağlı gruplarla irtibatta olduğu iddia edildiğine işaret edilen açıklamada, “Roj Peşmerge Gücü olarak adımızı kirletmeyi hedefleyen çevreleri deşifre etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek için bu açıklamayı yapmayı gerekli gördük” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Yukarıda adı geçen kişinin bırakalım güçlerimiz içinde görev almasını uzaktan yakından bizimle herhangi bir bağı dahi sözkonusu olmamıştır. Bu kişi 2012 yılında Suriye’de yaşanan çatışmalardan kaçan ve aralarında Kürt’ler, Arap’lar ve Hiristiyanlar’ın olduğu on binlerce insandan biri olarak ailesi ile birlikte Kürdistan Bölgesine sığınmış ve bir mülteci statüsünde bir süre burada ikamet etmiş daha sonra ailesi ile birlikte Türkiye’ye giderek orada yaşamaya başlamıştır” denildi.

Babası Ferman Boncuk’tan açıklama

 Öte yandan Rûdaw’a konuşan Şakir Ferman Boncuk’un babası Ferman Boncuk da iddiaları yalanlayarak oğlunun tek bir gün bile peşmergelik yapmadığını söyledi.

Boncuk, “Şakir 2015’de Kürdistan’a geldiğinde üç kardeşi peşmergeydi, IŞİD’e karşı savaşıyordu. Bir kardeşi şehit düştü, biri yaralandı, diğeri ise görevinin başında. Biz onun da peşmerge olmasını istiyorduk ama o kabul etmedi. 2016’da Türkiye’ye gitti, ben o zaman evlatlıktan reddettim” dedi.