Kürt akademisyen değerlendirdi: Macron’un erken seçim kararı Kürtleri nasıl etkileyecek?

15-06-2024
Hemin Abdullah
Diaspora Programı
Diaspora Programı
Etiketler Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron AP Seçim Erken seçim Diaspora Programı
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) – AP seçim sonuçları ardından Fransa Cumhurbaşkanı  Emmanuel Macron'un erken seçim kararı Fransız medyasında "Macron'un kumarı" olarak değerlendiriliyor. Aşırılıkçıların Kürtler üzerindeki etkisi de tartışılan konular arasında.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının ardından erken seçime gidileceğini duyurdu.

Bu hafta Fransızlar ve hatta Avrupalılar, aşırı sağın Fransa'daki zaferini kutlamak yerine Macron'un bu kararı nasıl aldığını konuşuyor.

Bazı analistler Macron’un erken genel seçim kararıyla bir tür kumar oynadığını ve aşırı sağ iktidara gelse bile ülkeyi yönetmekte “yetersiz” olduğunu söylüyor. 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu önemli pozisyonu elde etmeleri ihtimalini düşürmeyi amaçladığını söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şok etkisi yaratan bu kararı 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağın iktidarı ele geçirmesini önlemek için aldığını söyledi.

Eğer Macron oynadığı bu kumarda kazanamazsa aşırı sağ Fransa’da daha da güçlenebilir.

Aşırı sağın güçlenmesi ülkede yaşayan Kürt diasporası üzerinde nasıl bir etkide bulunacağı da konuşulan konular arasında.

Akademisyen ve siyasi yorumcu Dr. Aso Abdullah Hesenzade Rûdaw’ın Diaspora programına bağlanarak konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Macron cesur bir adım attı"

Macron’ın seçim kararını “cesur bir adım” olarak tanımlayan Dr. Aso Abdullah Hesenzade "Macron cesur bir adım attı ancak bu kararında stratejik bir hata yaptı. Dolayısıyla Fransızlar onun kararı karşısında şok olmuş durumda" yorumunda bulundu.  

Macron’un geniş bir ittifak oluşturmadan seçim kararı vermesini “stratejik bir hata olarak değerlendiren Hesenzade Macron'un kararının uluslararası alanda geniş bir yankı yaratmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Macron'un tutumu İtalya Başbakanı'nınkinden daha zayıf ve bu nedenle Avrupa düzeyinde genel bir anlaşmaya ihtiyaç var.  Şu anda Avrupa'nın aşırı sağcıları birleşmiş değil ve anlaşmaya hazır değiller."

"Kürtlerin durumunu etkilemez"

Aso Hesenzade, Fransa'daki Kürt diasporasına ve muhafazakarların etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Fransa'da sağ bir hükümetin başa gelmesi Kürtlerin durumunu etkilemiyecekti. Kürtlerle ilgili Fransa'nın sağı ve solu arasında büyük bir fark yok."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli