YENİLENDİ- Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Fico'nun son durumu nedir?

15-05-2024
Etiketler Slovakya Başbakanı Robert Fico Slovakya
A+ A-

Haber Merkezi – Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun, Handlova kasabasındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen silahlı saldırıda yaralandığı, saldırganın yakalandığı bildirildi. Fico'nun hayati tehlikesi olduğu açıklanırken vücudunda çok sayıda mermi isabet ettiği bildirildi.

Slovakya Haber Ajansının (TARS) haberinde, Trencin bölgesinde yer alan Handlova'daki Kültür Evi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, binaya silahla ateş açıldığı belirtildi.

Haberde, silahlı saldırıda, Slovakya'da 3 dönem başbakanlık koltuğuna oturan Fico'nun yaralandığı ve yakındaki bir hastaneye sevk edildiği kaydedildi.

Vücuduna çok sayıda mermi isabet etti

Başbakan'ın sosyal medya hesabı Facebook'tan yapılan açıklamada ise suikast girişiminde bulunulan Fico'nun vücuduna çok sayıda merminin isabet ettiği belirtildi.

Açıklamada, hayati tehlikesi bulunan Başbakan'ın, saldırıya uğradığı Handlova'dan başkent Bratislava'ya yaklaşık 215 kilometre uzaklıktaki Banska Bystrica eyaletine helikopterle aktarıldığı bildirildi.

Öte yandan, emniyet güçlerinin silahlı saldırganı yakaladığı bildirildi.

Saldırgan 71 yaşında

Saldırı, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova’da yaşandı.

Reuters'ın olayın hemen sonrasına ilişkin geçtiği fotoğraflarda, bir kişinin bariyerler arkasında kelepçelendiği görülüyor.

Saldırganın 71 yaşında olduğu bildiriliyor.

Fico kimdir?

59 yaşındaki sol popülist politikacı Fico, Eylül ayında Rusya yanlısı ve ABD karşıtı söylemlerle seçimleri kazanmış ve dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Geçen yıl Ukrayna'ya askerî yardımları durduran Fico hükümeti, soruna askerî yollardan çözüm bulunamayacağını belirterek barış görüşmelerine başlanması çağrısı yapmıştı.

Son olarak Fico'nun kamu televizyonu RTVS'yi lağvetme planı ülkede Cumhurbaşkanı, muhalefet partileri, medya kuruluşları ve AB'nin yoğun tepkisine neden olmuş, ülkede binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti. Fico, "siyasi açıdan önyargılı" olmakla suçladığı RTVS'nin yerine başka bir kurum oluşturmayı planlıyor. Hükümetin söz konusu tasarısının haziran ayında mecliste onaylanması bekleniyor.

Fico, Nisan ayı başında Avrupa Parlamentosunda kabul edilen AB'nin yeni iltica düzenlemelerine de uymayacaklarını açıklamış, "Bir ülkeye kim olduğunu bilmediğiniz 300'e kadar sığınmacıyı al ya da kişi başına 20 bin euro öde diyemezsiniz. Bunun adı dayanışma değil, diktadır" demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli