Ermenistan ve Azerbaycan liderleri ilk kez kamuoyu önünde tartıştı

15-02-2020
Rûdaw
Etiketler Azerbaycan Ermenistan Nikol Paşinyan İlham Aliyev
A+ A-

Haber Merkezi - Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu söyledi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise Karabağ için makul bir çözüm öneren ilk Ermeni lider olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 56’ıncı Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen bir panelde Dağlık Karabağ konusunu tartıştı.

Bu panelle, tarihte ilk kez bir Azerbaycan ve Ermenistan lideri kamuoyu önünde açık tartışma gerçekleştirdi.

Aliyev konuşmasında Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün uluslararası toplum tarafından tanındığını hatırlattı. Bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan'ın işgali altında bulunduğunu ve 1 milyondan fazla Azerbaycanlının topraklarını terk etmek zorunda kaldığını savunan Aliyev, Azerbaycan halkına karşı etnik temizlik yapıldığını ileri sürdü.

Aliyev, Hocalı'da 613 sivilin Ermeniler tarafından katledildiğini belirterek, "Uluslararası hukuk açısından bakarsak Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Birleşmiş Milletler'in Ermenistan ordusunun işgale son vermesi gerektiği yönünde 4 kararı var. Bu kararlar uygulanmadı. Çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü temel alınarak elde edilmelidir" diye konuştu.

Paşinyan: Çözüm öneren ilk Ermeni liderim

Karabağ sorununun çözümü hakkında müzakerelerin AGİT Minsk Grubu eş başkanlığı çerçevesinde yapılması gerektiğini belirten Paşiyan ise, “Çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve gerçek bir fark yaratmak ve gerçek bir çözüme ulaşmak için ciddi çaba sarf etmeye hazırız” dedi.

Sorunun çözümü için “mikro devrimlere” ihtiyaç olduğunu belirten Paşinyan, “Mikro devrimlerden biri olarak, Eylül 2018'de Ermenistan, Azerbaycan ve Dağlık Karabağ halkları için ideal bir çözümün kabul edilebilir olması gerektiğini açıkladım. Bu bir mikro devrimdi, çünkü çözümün Azerbaycan halkı için de kabul edilebilir olması gerektiğini söyleyen ilk Ermeni liderim” diye konuştu.

Aliyev: Azerbaycan askeri Ermeni keskin nişancısı tarafından katledildi

Çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubunun Ermenistan'a Dağlık Karabağ'ın Ermenistan toprağı olmadığını daha iyi anlatması ve uluslararası kamuoyunun bu konuda Ermenistan'a baskı yapması gerektiğini savunan Aliyev, "Ermenistan Başbakanı barıştan bahsediyor. Fakat bugün cephe hattında Azerbaycan askeri Ermeni keskin nişancısı tarafından katledildi” ifadelerini kullandı.

Aliyev, Ermenistan yönetiminin mevcut durumu çeşitli yollarla korumaya çalıştığına işaret ederek "Topraklarından çıkartılan Azerbaycanlılar kendi topraklarına geri dönmelidir. İşgal altındaki bölgelerdeki ordunun yüzde 80'i Ermenistan askerlerinden oluşmaktadır. Onlar bu topraklarını daima kontrol altında tutacaklarını düşünüyorlar. Fakat asla böyle olmayacak” şeklinde konuştu.

Dağlık Karabağ sorununun aşamalı olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Aliyev, "Ermeniler her zaman 'halkların kendi kaderini tayin etme hakkı’ ilkesinden bahsediyor. Ermeni halkı kendi kaderini belirledi. Onların bir devleti var. Kendi mukadderatlarını ikinci kez belirlemek istiyorlarsa bunun için başka yer bulmalarını öneriyorum, Azerbaycan'ı değil" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli