Zelenskiy: İran yapımı 13 İHA düşürdük

14-12-2022
Rûdaw
Etiketler Zelenskiy İran İHA Ukrayna
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya tarafından Kiev'e doğru fırlatılan İran yapımı insansız hava araçlarının (İHA) "tümünü" düşürdüğünü söyledi.

Zelenskiy yayınladığı videoda, Moskova'nın Ukrayna'nın önemli altyapısını ve sivil bölgelerini hedef almak için sık sık kullandığı İran yapımı insansız hava araçlarına atıfta bulunarak, Rusya kuvvetlerinin bu sabah “13 Şahed insansız hava aracını havalandırdığını" belirterek, “İlk bilgilere göre 13 insansız hava aracının tamamı Ukrayna hava savunma güçlerimiz tarafından düşürüldü” dedi.

Zelenskiy, Cumartesi günü, Rusya'nın İran yapımı İHA’larla bir gecede düzenlediği saldırının ardından güneydeki liman kenti Odessa'da 1,5 milyondan fazla insanın elektriksiz kaldığını söylemişti.

Avrupa Birliği (AB) de dün, Rusya'ya İHA sağlamakla bağlantılı olduğuna inanılan İranlı uzmanlara yeni yaptırımlar uygulmaya başlamıştı. AB, İran'ın Ukrayna'da savaşın başladığı Şubat ayından bu yana Rusya'ya İHA tedarik ettiği yönünde kanıtları olduğunu söylüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ise Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "İran, Rusya'nın en büyük askeri destekçisi haline geldi" demiş ve Washington tarafından toplanan istihbaratın Tahran ve Moskova'nın askeri işbirliğini artırdığını gösterdiğini sözlerine eklemişti.  

Kirby, Rusya'nın İran'a hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve helikopterler sağlamaya çalıştığını iddia eden ABD istihbarat raporlarına da atıfta bulunmuştu.

Ukrayna  savaşın başlangıcından bu yana, batılı müttefiklerinden büyük miktarda askeri destek ve hava savunması aldı. Bu da Rus savaş uçaklarının ülkeyi hedef almasını zorlaştırıyor. Bu nedenle insansız hava araçları, Rusya için daha ucuz ve daha verimli bir silah haline gelmiş durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli