AKPM Rusya'yı "terör rejimi" olarak niteledi

Haber Merkezi - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Rusya Federasyonu’nu “terör rejimi” olarak nitelendiren bir kararı kabul etti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), bugün “Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik artan saldırganlığı” başlıklı kararı kabul etti.

Karar için genel oturuma katılan 99 milletvekili “evet” oyu kullandı ve bir milletvekili çekimser kaldı. Teklife çekimser oy kullanan CHP’li Ünal Çeviköz oldu. Çeviköz, “Oldukça kafa karıştırıcı bir rapor” dedi.

Kararda; Rus saldırganlığının hem uluslararası hukuku ihlal eden bir suç olarak hem de uluslararası barışı ve güvenliğin ana tehdidi olarak kınanması gerektiği vurgulandı.

Bununla birlikte karara, Rusya Federasyonu’nu terör rejimi olarak ilan etme ve Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sağlama çağrıları dahil edildi.

Ayrıca AKPM tarafından onaylanan belgede, Ukrayna’ya karşı saldırı suçunun soruşturulması için özel uluslararası mahkemenin oluşturulması sürecinin hızlandırılması ve zarar kaydı dahil olmak üzere kapsamlı bir uluslararası tazminat mekanizmasının oluşturulması için çağrı yapıldı.

Kararda, geçmişte Ukrayna ve diğer ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zedeleyen, yasa dışı kararlara oy veren Rus siyasi partilerini, “dış saldırganlığı destekleyen ve saldırganlığın sonuçlarından doğan tüm sorumluluğu paylaşan grup ve örgütler olarak kabul etme” çağrısı yapıldı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 16 Mart tarihinde Rusya'nın 25 yıldır üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nden derhal ayrılmasını isteyen kararı onaylamıştı.