Rusya seçimleri; Muhalifler seçimleri 'tiyatro' diye nitelendiriyor

14-09-2021
Rûdaw
Etiketler Rusya
A+ A-

Haber Merkezi – Rusya'nın yasama organı Duma'nın 450 üyesini belirlemek amacıyla yapılacak olan genel seçimler 19 Eylül 2021 pazar günü gerçekleştirilecek. Ancak muhalefet, bugünkü Rusya'da seçime kimin girip kimin girmeyeceğine yetkililerin karar verdiğini söylüyor.

Yerel ve genel seçimlerine girmelerine izin verilmeyen siyasilerin listesi, Rusya muhalefetinin ana figürlerini de ortaya koyuyor bir anlamda.

Eski bir milletvekili olan Dimitri Gudkov, "Aleksey Navalni cezaevinde ve tüm ekibi siyasi yasaklı konumda. Ilya Yashin ve Lev Schlossberg'in de seçimlere girmesi yasak" diyerek Rusya’daki durumu değerlendiriyor.

Bu senenin başlarında Dimitri Gudkov da seçime katılmak istediğini söyledi. Polis onun evine ve diğer aile üyelerinin evlerine baskın yaptı ve kendisiyle, teyzesi gözaltına alındı.

Gudkov babasına bir mesaj gönderildiğini ve eğer ülkede kalırsam teyzem ile birlikte cezaevine gireceğim uyarısında bulunulduğunu söylüyor.

Rusya'dan ayrılarak Bulgaristan'a geçen Dimitri Gudkov, BBC’ye verdiği demeçte, "Putin'in popülaritesi azalıyor. Yetkililer bağımsız milletvekili çıksın istemiyor. Bu yüzden tüm tanınmış muhaliflerden kurtulmak istiyorlar. Putin'in zaferi için güvenlik kurumları, polis ve savcılar kilit önemde bulunuyor” dedi.

Ülkenin en tanınmış muhalif figürü Aleksey Navalni, geniş kesimlerce siyasi olarak görülen bir mahkeme sonrası mahkum oldu. Kurduğu siyasi hareket de "aşırı" ilan edildi ve yasaklandı. Hiçbir üyesi seçime giremiyor.

Navalni organizasyonunun Murmansk'taki eski lideri olan Violetta Grudina, seçime girmesini engellemek için güvenlik güçlerinin aşırıya kaçan adımlar attığını anlatıyor.

"20 gün boyunca zorla Covid servisine yatırıldım" diyen Grudina, "Mahkeme kararıyla beni karantinaya aldılar ki seçime girmek için gerekli belgelerle başvurumu yapamayayım. Televizyondaki suç dramaları gibiydi. Ama bu Putin Rusya'sındaki bir muhalefin gerçeği” ifadelerini kullandı.

Yarım milyon gözlemci gerekiyor

Kremlin'i destekleyenler, siyasi rakiplerin, seçimlerden kitleler halinde uzaklaştırıldığı suçlamasını kabul etmiyor.

Birleşik Rusya partisinin önce gelen siyasilerinden Senatör Andrey Klimov, durumun birkaç kişiden ibaret olduğunu savunarak, "Siyasi duruşları nedeniyle değil, soruşturmalar nedeniyle seçime sokulmuyorlar. Ülkemdeki seçim şartları diğer ülkelerle hemen hemen aynı gibi…"dedi.

Ancak bağımsız bir seçim gözlemcisi örgüt olan Golos farklı bir resim çiziyor.

Örgütün eş başkanı olan Stanislav Andreyçuk, "Rus yetkililerin, istemedikleri herhangi bir adayı seçime sokmayabilecekleri bir durumla baş başayız" şeklinde yorum yaptı.

Andreyçuk şöyle devam etti:

"Aynı zamanda büyük hile ve sahtecilik vakaları da bekliyoruz. Bu seçimde sanal oy da kullanılacak ki bu da saydamlığın önünde engel. Üç gün sürecek seçimi tam olarak izleyebilmek için yarım milyon gözlemci gerekiyor. Bu da inanılmaz büyük bir sayı."

Seçim salonlarındaki faaliyetinin sanal ortamda takip edilebilmesi teklifi de yetkililer tarafından reddedildi. Geçen seçimlerde, oy sahteciliği kameralara yansımıştı.

Seçime girecek 12 parti var

Kağıt üzerinde Rus seçmenlerin seçme hakkı bulunuyor. Birleşik Rusya tek parti değil. Seçmen kağıdında, komünistlerden milliyetçilere 12'den fazla parti yer alacak.

Moskova’da ikamet eden Antonion Koz Austin, “Bu seçimlerin sahte olduğu açık bir şekilde ortadadır. İktidarın muhalefet partileriyle bu kadar sert davranmasını şaşkınlıkla karşılıyorum. İyi bir adayın olmaması hakikatten çok üzücü” dedi.

The Moskow Time gazetesinde yer alan habere göre, ülkede çok sayıda seçmen muhaliflerin kısıtlanmasından dolayı seçimlere katılmayacak.

Ülkede yapılan anketlere göre, Duma'daki toplam 450 sandalyeden 336’ına sahip olan Putin’in partisi ‘Birleşik Rusya’ bu seçimlerde de en fazla oy alan parti olacağı bekleniyor.

 

 

Kaynak: BBC, AFP

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli