Türkiye ile ABD işbirliği: IŞİD bağlantılı insan kaçakçılığı şebekesi hedef alındı

14-06-2024
Rûdaw
Etiketler ABD IŞİD Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Maliye Bakanlığı, IŞİD bağlantılı insan kaçakçılığı şebekesinin hedef alındığını ve bu kapsamda dört kişiye yaptırım uygulandığını açıkladı. Bu kişilerin ABD ve Türkiye’de mali işlem yapması yasaklandı.

ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu hedeflere yönelik soruşturmalar ve yaptırım kararları Türkiye hükümetiyle yakın koordinasyon içinde alındı.

Açıklamada, “Bu yakın işbirliğinin bir sonucu olarak Türkiye hükümeti de bu şebekeye karşı kendi adımlarını atıyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian E. Nelson, “Bugün Türkiye ile koordineli atılan adım, vatanımızın IŞİD dahil tüm terör tehditlerine karşı savunulması konusundaki bağlılığımızın devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Nelson, "Ortaklarımızla birlikte teyakkuzda olmaya devam edeceğiz ve IŞİD operasyonlarını destekleyen yasadışı şebekeleri tespit etmek ve sekteye uğratmak için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD Maliye Bakanlığı açıklamasında hedef alınan grup, “IŞİD’le bağlantılı Avrasya kaçakçılık şebekesi” ifadesiyle tanımlandı.

Dört kişi yaptırım listesine alındı

Özbekistan’da bulunan Olimkhon Makhmudjon Ugli İsmailov, Muhammad İbrohimjon Niyazov, Muhammadyusuf Alisher Ogli Mirzoev’in bu şebekenin üyeleri ve destekçileri olduğu belirtildi.

Niyazov’un Türkiye’deki IŞİD üyelerine idari ve lojistik destek sağladığı ifade edildi; Mirzoev’in de 2023 yılı ortalarında IŞİD militanları için eğitim kampının kurulmasında rol oynadığı belirtildi.

Buna ek olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in “Gürcistan Vilayeti emiri” olduğu belirtilen Adam Khamirzaev’in yaptırım listesine alındığını bildirdi; bu kişinin kaçakçılık şebekesini IŞİD’e destek veren faaliyetler konusunda yönlendirdiği kaydedildi.

Açıklamada, bugünden itibaren bu kişilerin ABD ve Türkiye’de mali işlem yapmasına izin verilmeyeceği ve her iki ülkedeki malvarlıklarının dondurulacağı vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “ABD ve Türkiye IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılmasının sağlanması konusunda kararlı. Bugünkü kararlar ABD ve Türkiye arasındaki önemli terörle mücadele işbirliğini yansıtıyor” denildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli