BM’ye göre 2022’de göç patlaması yaşandı, Türkiye mülteci sayısında dünya birincisi
Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında yaklaşık 110 milyon insanın yerinden edildiğini duyurdu. BM’ye göre Türkiye, barındırdığı 3,6 milyon mülteci ile dünyada en çok mülteci baarındıran ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’yi İran ve Kolombiya takip ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya-Ukrayna savaşı, Afganistan'daki Taliban rejiminden kaçış ve Sudan'daki çatışmalar nedeniyle yurt dışına sığınmak zorunda kalan mültecilerle, kendi ülkeleri içinde yerinden edilenlerin toplam sayısının eşi görülmemiş düzeyde arttığını duyurdu.
UNHCR, “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilimler” başlıklı yıllık raporunda, geçen yılın sonunda 108,4 milyon kişinin yerinden edildiğini bildirdi.
Rapora göre mültecilerin sayısı 2021'in sonundan bu yana 19,1 milyon arttı. Bu, 1975'ten bu yana kaydedilen en büyük artış oldu.
Bu yıl Sudan'da çatışmaların patlaması göçü daha fazla tetikledi ve toplam küresel göçü Mayıs ayına kadar yaklaşık 110 milyona çıkardı.
UNHCR Başkanı Filippo Grandi Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, “Çatışma, zulüm, ayrımcılık ve şiddet nedeniyle, yine iklim değişikliğinin de etkisiyle kaçan 110 milyon insanımız var" dedi.
Sayıların artması muhtemel
Grandi, "Korkum sayının daha da artacağı yönünde. Mülteciler hemen hemen her yerde daha düşmanca bir ortam ile karşılaşıyorlar. Liderlik, kamuoyunu uluslararası korumayı hak eden insanlar olduğuna ikna etmektir" diye konuştu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, mültecilerin yaklaşık yüzde 76'sının düşük ve orta gelirli ülkelere kaçtığını, yüzde 70'inin ise komşu ülkelerde kaldığını kaydetti.
“Sığınma istemek suç değil”
Grandi, İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planının "iyi bir fikir olmadığını" da belirterek, “AB, ABD ve İngiltere'de sığınmacılara kapıların açık tutulması gerekiyor. İnsanlar kendilerini güvende hissettikleri yerde sığınma talebinde bulunabilmelidir. Sığınmacılar hapse atılmamalı. Sığınma istemek suç değil” dedi.
Göçmen girişlerini azaltma baskısı altındaki AB hükümetleri, geçen hafta göçmenlerin "güvenli" kabul edilen menşe ülkelerine veya geçiş ülkelerine dönüşlerini hızlandıracak adımlar üzerinde anlaştı.
467 bin kişi Sudan'ı terk etti
Grandi, UNHCR'nin "bu yıl mali açıdan iyi durumda olmadığını" da söyleyerek, yerinden edilmenin nedenlerini ve etkilerini hafifletmek için acil küresel eylem çağrısında bulundu.
UNHCR'ye göre Sudan’da Nisan ortasında çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 467 bin kişi Sudan'ı terk etti, 1,4 milyondan fazla kişi de ülke içinde yerinden oldu.
Altı ay içinde Sudan'dan bir milyon kişinin göç etmesi bekleniyor.
2022'nin sonu itibariyle 6,5 milyon olan Suriyeli mültecilerin 3,5 milyonu Türkiye'de bulunuyor.
Rusya’nın Şubat 2022'deki Ukrayna işgali, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en hızlı mülteci akışına neden oldu.
En çok mülteci barındıran ülkeler ise Türkiye (3,6 milyon), İran (3,4 milyon), Kolombiya (2,5 milyon), Almanya (2,1 milyon) ve Pakistan (1,7 milyon).