Fransa Anayasa Mahkemesi emeklilik reformunun büyük kısmını onayladı

14-04-2023
Etiketler Fransa Emeklilik reformu
A+ A-

Haber Merkezi - Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkede geniş tartışma yaratan emeklilik reformunun önemli kısımlarını onayladı.

Anayasa Mahkemesi, yasal emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkartılması da dahil olmak üzere yasanın önemli bir bölümü onayladı.

Mahkeme bununla birlikte, bir "kıdem endeksi" oluşturulması gibi yasada öngörülen bazı bölümlerin ise reddedilmesini kararlaştırdı.  Muhalefet partilerininin yasanın kabulü için referandum düzenlenmesi yolundaki talep yine reddedildi.

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan ikinci itirazla ilgili kararın ise 3 Mayıs'ta açıklanacağı duyuruldu.

Hükümetin, sosyal güvenlik sistemindeki zararları gerekçe göstererek Meclis'ten oylama yapmadan kabul ettiği yasa, ülkede genelinde yoğun tepkilere yol açıyor.

Sendikalar, hükümeti protesto etmek için son bir aydır grev ve gösteriler düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'nun 15 gün içinde imzalamasının ardından resmi gazetede yayınlananacak yasa resmen yürürlüğü gerecek.

Sendikalar, Anayasa Mahkemesi'nin onaylasa bile gösteri ve grevlerini sürdürecekleri tehdidinde bulunuyordu.

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin kararından önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada karar ne olursa olsun Macron'un gelecek salı günü sendika liderlerini görüşmek istediği bildirildi.     

Macron, geçen ay sendikaların görüşme çağrısını kabul etmemiş ve muhatap olarak Başbakan Elisabeth Borne'u göstermişti.  

Bu arada Borne, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından yaptığı açıklamada, "ne kazanan ne de kaybeden var" diyerek görüşlerini özetledi.

 

Kaynak: Euronews 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli