Haber Merkezi – Bu yıl 61’incisi düzenlenecek olan Münih Güvenlik Konferansı (MSC), 14-16 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Konferansın ana gündeminde ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna barış planı ve Ortadoğu'daki durum yer alacak.
Almanya'da bugün (14 Şubat'ta) başlayacak 61. Münih Güvenlik Konferansı (MSC), güvenlik ve dış politika konularında küresel çapta önemli tartışmalara ev sahipliği yapacak.
Dünyanın en önemli güvenlik konferanslarından biri olan MSC, ilk olarak 1963 yılında gerçekleştirildi.
Her yıl yüzlerce önemli dünya lideri bu konferansa katılarak küresel güvenlik sorunlarını ve tehditlerini ele alıyor. Konferans, farklı perspektifleri yakınlaştırma ve ülkeler arasındaki güveni artırma açısından önemli bir rol oynuyor.
Gündem Ortadoğu
MSC 2025'in, ocak ayında yeni bir ABD yönetiminin göreve başlaması, Brüksel'de yeni bir Avrupa yasama dönemine girilmesi ve konferanstan sadece bir hafta sonra Almanya'da parlamento seçimlerinin yapılacak olması gibi önemli değişimlerin yaşandığı döneme denk gelmesi dikkati çekiyor.
Konferansın düzenlendiği dönemde, Gazze’de ateşkesin yürürlüğe girmesine rağmen, İsrail-Hamas savaşı, İsrail-Hizbullah gerilimi, Beşar Esad rejiminin durumu ve İran üzerindeki baskılar gibi bölgesel konular hala gündemin en önemli başlıkları arasında yer alıyor.
Bu yılki konferansta başta Orta Doğu'daki bu durum olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, Batı ile Çin arasındaki ilişkiler, savunma harcamaları, iklim krizleri, enerji ve gıda güvenliği ile başta yapay zeka olmak üzere teknoloji konusunda düzenlemeler, siber güvenlik ve ekonominin masaya yatırılması bekleniyor.
Münih Güvenlik Konferansına katılacak önemli liderler
Bu yıl 61'incisi düzenlenecek ve 16 Şubat'a kadar sürecek konferansa 60'tan fazla hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanının katılması bekleniyor.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, konferansın açılış konuşmasını yapacak. Ardından Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen bir konuşma gerçekleştirecek.
Konferansa katılması beklenen önemli isimler arasında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance de yar alıyor.
Neçirvan Barzani Münih Güvenlik Konferansı’nda
13 Şubat Perşembe günü Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab Başkan Neçirvan Barzani’nin Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’ya ulaştığını açıkladı.
Şahab, "Başkan Neçirvan Barzani, konferans süresince birçok ülkenin üst düzey yetkilileriyle bir araya gelecek ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası ilişkileri ve bölgedeki son gelişmeler hakkında görüşmelerde bulunacak” ifadelerini kullandı.
Rojava Özerk Yönetimi temsilcisi de konferansta
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni temsilen Dr. Yunus Behram da Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak isimler arasında.
Kürt siyasetçi Dr. Yunus Behram aynı zamanda Almanya-Kürt Forumu’nun (DKF) başkanlığını yürütüyor.
Özerk Yönetim’e yakın medya kaynaklarına göre, Dr. Behram konferansın ilk gününde “Ortadoğu’da Boşluk Noktası: Yeni ABD Yönetimi ve Yeni Avrupa Komisyonu’nun Bölgedeki Rolü” başlıklı bir panelde konuşacak.
Panel, Hans-Seidel Vakfı ve Almanya’nın Doğu Çalışmaları Enstitüsü’nün iş birliğiyle düzenlenecek. Panelde Ortadoğu’daki güvenlik durumu, Suriye’nin geleceği, İran’ın bölgesel etkisi ve NATO ile Avrupa Birliği’nin bölgedeki stratejileri gibi konulara odaklanacak.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın