BMGK'da Suriye krizi

14-02-2018
A+ A-

Haber Merkezi - BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki son gelişmelerin görüşüldüğü oturumda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, rejim, İran ve Hizbullah'ı ''sorumsuz ve tehlikeli gündemleriyle Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmakla” suçladı.

 

Haley, “İran, Lübnan, Irak ve Afganistan'dan Suriye'ye savaşçı gönderiyor ve rejim Doğu Guta'da kendi halkını açlığa terkedip okul ve hastaneleri vuruyor. İran ve Hizbullah'ın da bu suçlara ortak olduğunu biliyoruz” dedi.

 

Rusya'ya da eleştiriler yönelten Haley, çatışmasızlık bölgelerine rağmen hava saldırılarının, bombardımanın ve kimyasal silah kullanımının devam ettiğini söyledi.

 

Haley, ''Rusya'nın Suriye'de gerçek bir barış için rejim üzerindeki ağırlığını kullanmasının zamanı geldi'' diye konuştu.

 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise, sürekli Rusya'dan taleplerde bulunulduğundan şikayet ederek, ABD ve müttefiklerinin muhalifler üzerindeki ağırlığını kullanmasını ve şiddeti engellemesi gerektiğini söyledi.

 

Nebenzia, ''Suriye'deki siyasi süreç dış baskılardan arınmış olmalı'' dedi.

 

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de, Suriye'de artan askeri gerginliğin ''büyük bölgesel ve uluslararası bir krize'' neden olabileceği konusunda uyardı.

 

Delattre, artan gerginlik kontrolden çıkmadan önce Suriye'de acilen insani ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

 

Öte yandan BMGK, İsveç ve Konsey'in Şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından sunulan 30 günlük insani ateşkes talep eden bir tasarıyı değerlendiriyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli