İngiltere'den İranlı savcıya yaptırım

14-01-2023
Etiketler İngiltere İran Ali Rıza Ekberi İdam
A+ A-

Haber Merkezi –Eski bakan yardımcısının "İran'da İngiltere adına casusluk yapmak" suçlamasıyla idamı ardından İngiltere ile İran arasındaki ilişkiler gerildi. İngiltere İran Genel Başsavcısı Muhammed Muntazeri'ye yaptırım uygularken, İran İngiltere'nin Tahran Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.

 İngiltere, "İran'da İngiltere adına casusluk yapmak" suçlamasıyla idama mahkum edilen İran-İngiltere çifte vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin cezasının infazının ardından İran Genel Başsavcısı Muhammed Muntazeri'ye yaptırım uyguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İran-İngiltere çifte vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin erken saatlerde İran rejimi tarafından idam edildiği belirterek, Ekberi'nin idamının, rejimin insan hayatını hiçe saydığının altını çizen "siyasi amaçlı eylemi" olduğu ifade edildi.

Genel Başsavcısı'ya yaptırım kararı: Mal varlığı donduruldu, İngiltere'ye seyahati yasaklandı

İran Genel Başsavcısı Muhammed Muntazeri'nin, İran yargısının en güçlü isimlerinden biri ve yargılama sürecinden, ölüm cezasının uygulanmasından sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, İngiltere'nin Ekberi'nin idamının ardından Muntazeri'ye derhal yaptırım kararı aldığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yaptırım kararının, Muntazeri'nin mal varlığının dondurulmasını ve İngiltere'ye seyahat yasağını içerdiği kaydedildi.

İran İngiliz Büyükelçiyi bakanlığa çağırdı

İran, "İngiltere adına casusluk" suçundan idam edilen İran-İngiltere vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'yle ilgili İngiltere'den gelen "müdahaleci açıklamalar üzerine" bu ülkenin Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere'nin İran'ın ulusal güvenliği de dahil olmak üzere alışılmadık müdahalelerine yanıt olarak" bu ülkenin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff'in bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

İran'ın, idam edilen eski yetkiliyle İngiliz istihbaratının ilişkilerine dair "kesin kanıtlara" sahip olduğuna işaret edilen açıklamada, İngiltere hükümetinin, "İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan alışılmadık iletişimler kurmasının hesabını vermesi gerektiği" kaydedildi.

Açıklamada, İran'ın kendi kanunlarına göre, çifte vatandaşlığı kabul etmediği ve İngiltere'nin idam edilen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ekberi'yle ilgili "müdahalelerinin ve yıkıcı açıklamalarının temelsiz olduğu" ifade edildi.

Bakanlığa çağrılan Shercliff'ten, İran'ın konuyla ilgili itirazını ülkesine iletmesi istendiği ve İngiliz Büyükelçisi'nin de Tahran'ın tutumunu Londra'ya yansıtacağını bildirdiği aktarıldı.

Ne olmuştu?

İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen Eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin idam edildiği duyuruldu.

Ekberi, bir süre önce İngiltere lehine casusluk yapmaktan tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu süreçte aleyhinde dava açılarak "casusluk" suçlamasıyla yargılanan Ekberi, mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

İran’daki üst mahkeme Ekberi’nin itirazını reddederek Ekberi hakkında verilen idam kararını onaylamıştı.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı, Ekberi’nin bu sabah idam edildiğini duyurdu.

Öte yandan İstihbarat Bakanlığı, Ekberi'nin ülkenin hassas ve stratejik merkezlerinin bilgilerini "MI6" olarak bilinen İngiltere'nin Gizli İstihbarat Servisi'ne (SIS) aktardığının tespit edildiğini duyurmuştu.

Açıklamada, Ekberi, "İran'ın stratejik kurumları hakkında önemli bilgiler toplayan ve topladığı bilgileri birçok kez tamamen bilinçli şekilde İngiliz istihbaratına sunan Gizli İstihbarat Servisi'nin en önemli casuslarından biri" olarak nitelendirildi.

İran medyası, Akbari’nin İngiltere istihbarat teşkilatı için faaliyetlerde bulunduğunu belirterek 178 üst düzey İranlı görevli hakkında bilgi sağladığını ifade etti. Akbari’nin ayrıca 2020'de İran'ın en ünlü nükleer fizikçisi Mohsen Fakhrizadeh'nin öldürüldüğü suikastta rol oynadığı kaydedildi.

İran medyası Akbari’nin Avusturya, İspanya ve İngiltere’deki banka hesaplarını kullanarak MI6 gibi İngiltere istihbarat teşkilatlarından 1 milyon 805 bin Euro, 265 bin Pound ve 50 bin Dolar aldığını ifade etti.

Ali Rıza Ekberi, 1997-2005 arasında görev yapan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Ailesiyle İngiltere’ye taşınan Ekberi, İngiltere yurttaşlığı alarak çifte vatandaşlığa geçmişti.

Eski bakan yardımcısı, 2019'da İran'a gittiği sırada yakalanmıştı. Ekberi, Tahran'ın 20 kilometre batısındaki Kerec'deki Recai Şar Hapishanesi'nde tutuluyordu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli