Azeri vekil: Nahçıvan-Azerbaycan arasında kara yolu açılacak

13-11-2020
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Azerbaycan Milletvekili Nagif Hamzayev, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında Dağlık Karabağ’a ilişkin imzalanan anlaşma ile Nahçıvan ile Azerbaycan arasında ulaşım sağlanması için kara yolu açılacağını belirtti.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren 44 günlük savaşın ardından Rusya’nın garantörlüğünde ateşkes anlaşması imzalandı.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Azeri vekil Nagif Hamzayev, “44 günlük savaştan sonra Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında anlaşma imzalandı. Azerbaycan ordusu Karabağ’ın bir kısmını savaşarak aldı, anlaşmaya göre Ermenistan kalan kısmını 1 Aralık tarihine kadar boşaltarak Azerbaycan’a teslim etme sözünü verdi. Ermeni silahlı güçleri tamamen bu topraklardan çıkacak” dedi.

Nagif Hamzayev, Kelbecer, Laçin ve Ağdam’ın Azerbaycan kentleri olduğunu ve aynı zamanda Kazak ili ve 7 köyünün de “Ermeni işgalinde” olduğunu belirterek, anlaşmaya göre söz konusu bölgelerin 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a geri verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Aynı zamanda Ermenistan ile Hankendi arasında Laçin koridoru kullanılması için ve barış gücü olarak 1960 Rus askeri bu bölgeye getirildi” diyen Hamzayev, “Burada kurulan Barış Koordinasyon Merkezi’nde Rus ve Türk askerleri birlikte görev yapacak. Bu konuda Rusya ve Türkiye savunma bakanları bir anlaşma imzaladı” diye konuştu.

Rus ve Türk askerleri aynı yetkilere sahip olacak

Anlaşma ile Nahçıvan ve Azerbaycan arasında bir kara yolunun açılmasının kabul edildiğini ve kara yolunun en kısa zamanda açılacağını kaydeden Hamzayev, sözlerine şunları ekledi:

“Rus askerleri Karabağ’da 5 yıl boyunca görev yapacak ve aynı yetkiler Türk askerlerinde de olacak. Türk askerleri de bu bölgede barışı sürekli kontrol edecek ve İHA’larla ateşkesin uygulanmasını takip edecek.

5 yılın ardından Azerbaycan ya da Ermenistan taraflarından birisinin talebi durumunda barış gücü askerleri Azerbaycan topraklarından çekilecek. Sovyet döneminde Karabağ’da yaşayan Ermeniler vardı. Anlaşma ile Azerbaycan topraklarında yaşayan Ermenilerin de bu topraklarda Azerbaycan vatandaşı olarak yaşamasına olanak veriliyor. Bu bölgede Azerbaycan kanunları işleyecek.

Anlaşmaya uyulması için Rusya kefil oldu ve barışın sağlanması için Rusya ve Türkiye garantör oldu. Ermenistan’ın ayın 15’inde Kelbejer’i terketmesi gerekiyor. Daha sonra Ağdam ve Laçin’i de tamamıyla terkederek Azerbaycan tarafına vermesi gerekiyor. Ermenistan sözünde durmadığı takdirde Azerbaycan topraklarını savaşarak alabilecek güçtedir. Biz de savaştan yana değildik ve Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev de hep ‘bu topraklardan çıkacağınız tarihi söyleyin biz savaşı durduralım’ diyordu. 30 yıl sabrederek barışı tercih etmiştik. Ama maalesef Ermeniler barışçıl bir şekilde topraklarımızı vermek istemeyince savaş başlattık. Bu vatan savaşını kazandık ve Kafkaslar’da barışın olması için anlaşmayı kabul ettik.”

Vekil Hamzayev ayrıca, Ermenistan’ın anlaşmaya uymaması durumunda topraklarını savaşla alabilecek güçte olduklarını vurguladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli