Putin, Savunma Bakanı Şoygu’yu görevden aldı

13-05-2024
Etiketler Putin Rusya Sergey Şoygu Görevden alma Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 yıldır Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu'yu görevden aldı. Putin, Şoygu'nun yerine Başbakan Yardımcısı ve ekonomist Andrey Belousov'u atadı.

Daha önce de Şoygu’nun görevden alınacağına dair çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. Bu nedenle Şoygu’nun görevden alınması sürpriz olmadı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre 68 yaşındaki Şoygu, Rusya Güvenlik Konseyi'nin başına getirilecek. BBC’nin haberine göre Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev'in yeni görevinin ne olacağı ise henüz belirsiz.

Görev değişikliği Rusya ordusunun doğu Ukrayna'da ilerlediği ve kuzeydoğu Ukrayna'daki Harkov'a yönelik yeni ve büyük bir taarruz başlattığı bir döneme denk geliyor.

Şoygu Putin'in en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyordu ve Putin, Ukrayna savaşındaki rolüne yönelik getirilen eleştirilere karşın hep Şoygu'nun yanında durmuştu.

Putin ile sıklıkla birebir de vakit geçiren Şoygu, 12 yıl Rus ordusuna liderlik etmesine rağmen, bu görevden önce üniformalı bir asker değildi. 90'lı yıllarda Rusya Acil Durum Bakanı olmadan önce Komünist Parti saflarında yükseldi. Ardından hep Kremlin'de görev yaptı.

Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalinin ardından gözlerin üzerine daha da çok çevrildiği Şoygu, geçen yıl özellikle Rus paralı asker grubu Wagner'in patronu Yevgeni Prigojin tarafından savaşın gidişatına dair ağır şekilde eleştirilmişti. Prigojin daha sonra, Ağustos ayında, bir uçak kazasında hayatını kaybetti.

BBC Rusya editörü Steve Rosenberg'e göre, son dönemde pozisyonu zayıflayan ve görevden alınabileceğine dair söylentilerin dolaştığı Şoygu'ya yönelik bu adım büyük bir sürpriz değil.

Rusya Şubat 2022'de başlattığı ve halen süren Ukrayna işgalinde istediği sonuçlara ulaşamadı ve onbinlerce askerini kaybetti.

Şoygu'nun yerine askeri deneyimi az olan Belousov'un getirilmesinin, Putin'in Ukrayna Savaşı'nı ekonomiden bağımsız düşünmek istememesi olarak yorumlanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli