Uluslararası havayolu şirketleri Tel Aviv’e uçuşları askıya aldı

13-05-2021
Rûdaw
Etiketler İsrail Tel Aviv Uçuşlar Durduruldu
A+ A-

Haber Merkezi - Beş uluslararası havayolu şirketi, İsrail ile Filistin arasında tırmanan şiddet nedeniyle İsrail’in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na uçuşları çift yönlü olarak durdurdu.

ABD'li United, Delta ve American Airlines ile Alman Lufthansa ve İngiliz British Airways, Tel Aviv yerine uçuşlarını İsrail'in güneyindeki Ramon Havalimanı'na yönlendirdi.

10 Mayıs’tan bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışması Yahudi ve Arap gruplar arasında da gerginliğe neden oluyor. Sosyal medyada yayılan bazı görüntülerde bazı İsraillilerin filistinlilere ait bir araca saldırdığı ve Araplara ait iş yerlerini hedef aldığı görülüyor.

BBC’nin aktardığına göre Tel Aviv'in güneyindeki sahil kenti olan Bat Yam'da, İsrailli kalabalık bir grup hareket halindeki bir otomobile saldırdı. Görüntüler TV yayınlarına da yansırken söz konusu grup kentteki bazı Arap işyerlerine de zarar verdi.

Ayrıca Akka şehrinde de Yahudi bir İsrailli, Filistinli bir kalabalık tarafından darp edildi. Polis, taş ve sopalarla saldırıya uğrayan kişinin sağlık durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Borrell: AB'nin İsrail-Filistin meselesini çözme kapasitesi yok

Gerilimin düşmesi için devreye girmesi beklenen Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den ise  AB'nin İsrail-Filistin meselesini çözme kapasitesi olmadığı yönünde açıklama geldi.

İspanyol düşünce kuruluşu Real Elcano Enstitüsünün Madrid'de organize ettiği foruma katılan AB Yüksek Temsilcisi, Ortadoğu'da tekrar yükselen tansiyon ile ilgili sorulara cevap verdi. Borrell, “Gerginliğin artmasına, çatışmalara ve sivillerin ölümüne bir son verilmesi çağrısında bulunuyoruz ancak şu anda İsrail'e baskı yapma kapasitesine sahip olan tek kişi yalnızca ABD. Avrupa uzun zamandır böyle bir kapasiteye sahip değil. AB'nin İsrail-Filistin meselesini çözme kapasitesi yok” dedi.

Borrell, “BM ve AB'nin resmi tutumu iki devletli çözüm ve bunda ısrarcı olmalarına rağmen, bu çözümün her geçen gün daha da zorlaştığının farkında olduklarını” ifade etti.

AB Yüksek Temsilcisi, “Dünya, birkaç yıldır başka yöne baktı ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı unutmak istedi. Ancak sorun hala orada ve şu anda olan şey, hiçbir çıkış yolu görmeyen Filistin halkının çaresizliğinin tezahürüdür” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli