Pentagon’dan Rûdaw’a: Irak'a bir ortak olarak değer veriyoruz

13-03-2024
Etiketler Patrick Ryder ABD Pentagon Irak
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Irak'a bir ortak olarak değer verdiklerini ve ülkeye yapılan askeri yardımların devam edeceğini söyledi.

Patrick Ryder, Washington’da günlük basın toplantısında Rûdaw muhabiri Diyar Kurda’nın sorularını cevapladı.

Ryder, ABD-Irak Yüksek Askeri Komitesi toplantıları ve Irak'taki ABD kuvvetlerinin geleceği konusunda herhangi bir anlaşma olup olmadığı sorularına, “Yüksek Askeri Koordinasyon Komitesi çalışmalarını sürdürüyor” yanıtını verdi.

ABD yönetimi, 2025 yılı bütçesinde Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge Güçlerine ayrılan mali yardımı  artırma kararı almıştı.

“Bu yardımlar ABD kuvvetlerinin 2025 yılı boyunca Irak'ta kalacağı anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine Ryder, “Irak'ı değerli bir ortak olarak gördüğümüzü söylemek istiyorum, uzun süredir ortağız. Irak'a güvenlik yardımı dikkatle baktığımız konular” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın 2025 bütçe tasarısında Peşmerge ve Irak güçlerine 380 milyon 758 bin dolar ayırdı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudanı, 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Hükümet olarak koalisyon güçlerinin varlığını tamamen sonlandırmak için ikili komisyonu çalıştırmaya başlama sürecindeyiz. Irak'ın egemenliğini korumak için hiçbir şey ihmal edilmeyecek. Irak'taki varlığı için hiçbir gerekçesi kalmayan koalisyon güçlerinin varlığını sonlandırma yönündeki değişmez tutumumuzu yineliyoruz" demişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da ABD ile Irak hükümetleri arasında ağustos 2023'ten bu yana devam eden müzakere turlarının başarıyla sonuçlandığı, IŞİD’in oluşturduğu tehdit ile operasyonel gereklilikleri değerlendirmek ve Irak güvenlik güçlerinin kapasitesini artırmak amacıyla HMC kurulduğu ifade edilmişti.

Açıklamada, söz konusu komitenin, "koalisyon danışmanlarının Irak'ta bulunacağı süreyle ilgili bir takvim oluşturma, danışmanların kademeli olarak azaltılmasına yönelik girişimlerde bulunma ve koalisyonun askeri misyonuna son verme görevini üstleneceği" kaydedilmişti.

ABD’nin halihazırda Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli