Fotoğraf galerisi

13-02-2024
12 Photos
Mehdi Ferec

Rûdaw - Çin, "Bahar Bayramı" olarak adlandırılan geleneksel Ay Yeni Yılı'nı kutlamalarla karşıladı.

Fotoğraflar Pekin'deki Lama ve Konfüçyüs tapınaklarına ait. Nüfusunun yüzde 90'ı herhangi bir dine inanmayan Çin, ateist bir ülke olarak biliniyor. Dine inananlar Çin Yeni Yılı vesilesiyle tapınakları ziyaret ediyor.

Çin takvimine göre bu yıl 4722’e girildi. Ülke, 12 Hayvanlı Takvim'e göre 10 Şubat’ta "Tavşan Yılı"nı geride bırakarak "Ejderha Yılı"na girdi.

Çin'de en uzun tatil, yedi günlük resmi tatil olan Ay Yeni Yılı’nda bulunuyor. Bu vesile ile 15 gün boyunca festival ve kutlamalar yapılıyor.  

Çin kültüründe güç, şans ve refahı getireceği kabul edilen Ejderha Yılı'nın gelişi, farklı şehirlerde etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Yeni yılı karşılamak için caddeler ve sokaklar kırmızı renkli Çin fenerleriyle donatılırken alışveriş merkezleri, dükkanların ve apartmanların girişleri ejderha figürleri ve yeni yıl dileklerini ifade eden Çince karakterlerin yazılı olduğu şeritlerle süslendi.

Çinliler, Bahara Bayramı arifesinde geleneksel akşam yemeğinde aile büyükleriyle bir araya geldi.

Ejderha Yılı

Çin astrolojisine göre Ejderha Yılı, 12 yıllık çevrimlerde beşinci yıla denk geliyor.

Çin kültüründe ejderha, Batı kültüründeki, mağara ve inlerde yaşayan, ağzından alevler saçan kötücül ve yıkıcı figürün aksine nehir ve göllerde yaşayan, bulutlarda süzülen, ağzından sular saçan bolluk ve bereket figürü olma özelliği taşıyor.

Gücü ve bilgeliği ifade eden ejderha figürü, Çin ulusunun ve ülkesinin sembolü kabul ediliyor. Ejderha Yılı'nda doğan çocukların, akıllı, karizmatik, güvenli, şanslı ve yetenekli olacağına, kriz dönemi liderlerinin onlar arasından çıkacağına inanılıyor.

Çin Yeni Yılı olarak da bilinen Ay Yeni Yılı, Kore, Vietnam ve Tayland gibi diğer Doğu Asya ülkelerinde de kutlanıyor.

Foto: Mehdi Fecer / Rûdaw