Almanya Başbakanı: İran'a yönelik yaptırımlara gelecek hafta yenileri eklenecek

Erbil (Rûdaw) - Almanya Başbakanı Scholz, AB’nin gelecek hafta İran’a daha çok yaptırım uygulayacağını belirterek, yaptırımların göstericilere karşı şiddet uygulanmasında sorumlu olanlara odaklanacağını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, İran'a yönelik olası yeni yaptırımları ele almak üzere hafta başında bir araya gelecek.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün yayımladığı video mesajında, AB toplantısından yeni yaptırımlar lehinde karar çıkmasından yana olduğunu ifade etti.

Scholz, ülkesi ve AB’nin İranlı göstericilere olan desteğini ifade ederek göstericilerle omuz omza duracaklarını söyledi. Ayrıca gelecek hafta, İranlı yöneticilere yeni bir yaptırım paketi uygulayacaklarını dile getirdi.

AB olarak Devrim Muhafızları Ordusu ve İran siyasi liderliğine baskı yapmaya devam edeceklerini söyleyen Scholz, “Halkına karşı şiddet uygulayanların” adalet önüne çıkarılabilmesi için kanıt toplanmasını desteklerini vurguladı.

Scholz, İranlı yetkililere yönelik olarak, “Eğer kendi vatandaşlarınızı vuruyorsanız nasıl bir hükümetsiniz? Böyle davrananlar bizim de kendi cevabımızı vereceğimizi beklesinler” ifadelerini kullandı.

14 Kasım Pazartesi günü AB dışişleri bakanlarının Brüksel’de toplanması kararlaştırıldı. Toplantıda İran’a  yönelik yeni bir yaptırım paketinin uygulanması bekleniyor. 

Geçen çarşamba, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İranlı yetkililerin yetkililerin göstericilere yönelik tutumuna cevaben AB’nin, onlara yönelik yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalıştığını duyurmuştu.

10 Kasım günü ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Baerboc’a Twitter üzerinden yanıt vermiş ve “Taciz edici, müdahaleci ve diplomatik olmayan tutumlar, ilerleme ve bilgeliğe işaret değildir. Kadim ilişkileri ihlal etmenin uzun vadeli sonuçları olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

AB ülkeleri, Ekim ortasında İran Ahlak Polisi ve aralarında İletişim Bakanının da olduğu 11 İranlı yetkiliye, göstericilere yönelik tutumları gerekçesiyle yaptırım uygulamıştı.

Seqizlı Kürt kadın Jina Emini, 13 Eylül’de Tahran’da İslami kurallara göre örtünmediği gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından Tahran’da gözaltına alınmış ve 16 Eylül’de yaşamını yitirmişti. Jina Emini’nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla Rojhılat’ın Seqiz kentinde başlayan gösteriler tüm Rojhılat ve İran’a yayılmıştı.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün bugün yayınladığı rapora göre gösterilerin başladığı tarihten bugüne, Rojhılat ve İran’da en az 326 kişi yaşamını yitirdi.