Putin: Avrupa için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz

Haber Merkezi - Rusya Devlet Başkanı Putin, "Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez." dedi. Putin, "Avrupa için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” ifadelerini kullandı.

Rusya Enerji Haftası'nda konuşan Vladimir Putin, Avrupa'da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirtti.

"Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında" diyen Putin, Rusya'nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.

"Avrupa'daki insanlar yüksek gaz fiyatlarına maruz kalıyor, Rusya'nın bununla ilgili yapabileceği bir şey yok” diyen Rus lider, Türkiye'nin Avrupa için en büyük arz hattı olabileceğine de dikkat çekti.

Putin, Türkiye'nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğini belirterek, "Avrupa için Türkiye'de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Kuzey Akım'da gerçekleşen sabotaj, uluslararası bir terör eylemi" dedi ve buradaki kaybın Karadeniz'e yönlendirilebileceğini belirtti.

Putin ayrıca "ABD şimdi yüksek fiyatlardan enerji tedariki yapabilir" dedi.

OPEC+ koalisyonunun aldığı agresif üretim kesintisi kararına da atıf yapan Putin, söz konusu kararın üreticiler ve tüketiciler için olumlu etkileri olmasını beklediğini, OPEC+ koalisyonunun koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Putin, toplam petrol ihracatı ve üretiminin 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde kalmasını planladıklarını da ekledi.

Etkinlikte konuşan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, söz konusu merkezi Türkiye ile AB sınırında kurulabileceğini ifade etti.

Etkinlikte bulunan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz ile ilgili alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda fizibilite çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.