Sri Lanka Sağlık Bakanı: Krize rağmen sağlık sektöründe iyi durumdayız
Erbil (Rûdaw) - Sri Lanka Sağlık Bakanı Dr. Keheliya Rambukwella, ülkede yaşayan yönetim ve ekonomik krize rağmen sağlık sektörü olarak iyi durumda olduklarını söyledi. Bakan Rambukwella, “Sri Lanka soğuk algınlığından kansere ve kalp hastalığına kadar her konuda tamamen ücretsiz ilaç veren ülkelerden biri” diye belirtti.
Sri Lanka’da mali kriz ve yakıt sıkıntısına yönelik protestoların mart sonunda artması ile birlikte şiddet olayları yaşandı. Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ekonomik krizin girdabındaki ülkede protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe verdi.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitti. Ülke genelindeki protestolarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Ürün Ve Gıda Güvenliği Değerlendirme Misyonu, son olarak, Sri Lanka'da yetersiz tarımsal üretim, fiyatlardaki artış ve süregelen ekonomik kriz nedeniyle gıda krizinin muhtemelen daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.
“Hala kendi kendimize yeterliyiz”
Başkent Kolombo’da gerçekleştirilen özel röportajda Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e konuşan Sri Lanka Sağlık Bakanı Dr. Keheliya Rambukwella, ülkedeki ekonomik kriz her şeyi yuttuğunu, sağlık sektörünün de bu durumdan etkilendiğini anlattı.
Sağlık sektörünün özel bir konumda olduğunu ve sağlık hizmetleri için gerekli ihtiyaçların karşılanması gerektiğini ifade eden Rambukwella, ülke yönetiminin de sağlık sektörüne öncelik verdiğini söyledi.
Buna rağmen birçok alanda ilaç sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Bakan Rambukwella, “Ancak hala kendi kendimize yeterliyiz çünkü çok önemli 40 temel ilacımız var, yani bu 40 ilaç hayatları korumak için gerekli. Toplamda, zaruri ilaç sayısı yaklaşık 385'tir ve bunlarda kıtlık var. Ama tabloya bir bütün olarak bakarsak, iyi bir durumda olduğumuzu görüyoruz” diye konuştu.
Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin’in Sri Lanka’ya 28 milyon dolar yardımda bulunduğunu, Hindistan’ın da 200 milyon dolar sağladığını belirten Rambukwella, Dünya Sağlı Örgütü’nden de aktif sağlık desteği aldıklarını belirtti.
“Yetersiz beslenme yaşanmayacak”
Dr. Keheliya Rambukwella, “DSÖ durumu izliyorlar. Bağışçılar buluyorlar. Çok aktifler ve bizi birçok yönden destekliyorlar. Ayrıca gıda konularına odaklanan UNICEF var ve şimdi UNICEF'in yardımıyla yürüttüğümüz bir acil gıda tedarik hizmetimiz var. Bakanlığımız bu konuda iyi bir rol oynuyor. Yetersiz beslenme konusunda, bugün ya da yarın yetersiz beslenme yaşanmayacak diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Sri Lanka'ya 4 milyon dolar değerinde ilaç göndereceğini belirten Bakan, “Resmi olarak talep ettiğimiz 260 milyon dolardı, ancak bu 4 milyon da faydalı olacak çünkü ilaç satın alma emrini verdik, ihtiyaç duyulan ilaçların listesini sunduk ve bunlar yoldalar. Taleplerin bir listesini gönderdik ve prosedürler tamamlandı ve ilaç satın alma prosedürlerini azalttık” dedi.
“Sri Lanka gibi sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğu ülke sayısı azdır”
Dr. Keheliya Rambukwella, her şeye rağmen ülkenin sağlık sektörü yönünden iyi olduğuna işaret ederek, “1948'den beri, bağımsızlıktan sonra, dünya çapında ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerine sahip olduğumuz biliniyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğu ülke sayısı azdır. Bilinmelidir ki ekonomik krizden tüm sektörler etkilendi. Açıkçası sağlık sektörü de dışında kalmadı ama bu alana daha fazla ilgi gösterildi. İnsanların nöbet sırasında öldüğü gibi bir durum yok. Korona virüs döneminde bile en iyi şekilde durumu yönettik” şeklinde konuştu.
Sri Lankalı Bakan, “Şimdi dolar fiyatlarındaki yükseliş ilaç fiyatlarını etkiledi. Yani tabii ki ilaçlar pahalı; Ama tekrar söyleyeceğim, Sri Lanka soğuk algınlığından kansere ve kalp hastalığına kadar her konuda tamamen ücretsiz ilaç veren ülkelerden biri” dedi.