Rusya, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde dört köyü ele geçirdi

12-05-2024
Etiketler Rusya Harkiv Ukrayna Vladimir Zelenskiy
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya, Rus birliklerinin 2022'de geri püskürtüldüğü Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde dört köyün ele geçirildiğini bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bölgede şiddetli çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Harkiv Valisi Oleg Synegubov ise neredeyse günün her saati “düşman ateşi altında” olduklarını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Harkiv bölgesindeki beş köyün ele geçirildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin "düşman savunmasının derinliklerine doğru ilerlediğini" kaydetti.

AFP muhabirleri ise, Harkiv bölgesindeki ön cepheye yakın bir tahliye noktasında, sınır kasabası Vovchansk çevresinden çoğu yaşlı insan gruplarının tahliye edildiğini aktardı.

Harkiv Valisi Synegubov, son birkaç gün içinde Vovchansk ve çevresinde yaklaşık 6.000 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Zelenskiy bu akşam Rusya’nın ilerlemesi hakkında yaptığı konuşmada, "Sınırımızın büyük bir bölümünde savunma savaşları ve şiddetli çatışmalar devam ediyor" dedi.

“Her şey yok ediliyor”

Vovchansk yakınlarındaki bir tahliye noktasında konuşan, tahliyelerin koordine edilmesine yardımcı olan kıdemli polis memuru Oleksiy Kharkivsky, bölgenin "sürekli ateş altında" olduğunu söyledi.

Kharkivsky, "Şehirde her şey yok ediliyor. Sürekli patlamalar, toplar, havan topları duyuluyor. Düşman elindeki her şeyle şehri vuruyor" dedi.

Yetkililer, Rus birlikleri yaklaşırken Vovchansk'ta hala yaklaşık 500 sivilin kaldığını tahmin ediyor.

Harkiv bölgesi polis şefi Volodymyr Timoşko, kasabanın üç taraftan saldırıya uğradığını ve Rus birliklerinin kenar mahallelerde bulunduğunu söyledi.

Ukrayna Başkomutanı Oleksandr Syrsky de sosyal medyada ordunun savunmasının ayakta olduğunu söyledi ancak Harkiv bölgesindeki durumun "önemli ölçüde kötüleştiğini" kabul etti.

Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Ukrayna birliklerinin sınır köylerinde karşı saldırılar düzenlediğini belirterek, "Rusya'nın saldırı planlarını bozmak artık bizim bir numaralı görevimizdir" dedi.

Zelenskiy bir kez daha Batılı müttefiklere silah sevkiyatını hızlandırma çağrısında bulundu.

Ukraynalı yetkililer haftalardır Moskova'nın kuzeydoğu sınır bölgelerine saldırmaya çalışabileceği konusunda uyarmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli