İsrail operasyonlarını genişletti: Refah'tan 300 bin kişi göç etmek zorunda kaldı

12-05-2024
Etiketler İsrail Filistin Gazze Şeridi
A+ A-

Haber Merkezi - BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinden 300 bin Filistinlinin göçe zorlandığını tahmin ettiklerini bildirdi.

İsrail güçleri, kuzey bölgeleri de dâhil olmak üzere Gazze Şeridi'nin dört bir yanında operasyonlarına devam ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 24'ü Gazze'nin orta kesimlerinden olmak üzere en az 37 Filistinlinin, Refah da dâhil olmak üzere, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı.

Refah boşaltılıyor

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail makamları tarafından çıkarılan tahliye emirlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta yaşayan insanları herhangi bir yere kaçmaya zorladığını söyledi.

Lazzarini, X platformunda yaptığı açıklamada: "Savaşın başlamasından bu yana Gazze'deki insanların çoğu, ortalama ayda bir kez olmak üzere, birkaç kez yerlerinden edildi" ifadelerini kullandı.

"Bazı Gazzelilerin UNRWA'nın bombalanan barınaklarında kalmaktan başka çaresi yok" diyen Lazzarini, "güvenli bölgeler olduğu iddiası yanlış ve yanıltıcı, Gazze'de güvenli bir yer yok" diye belirtti.

300 bin Gazzeli El-Mevasi'ye doğru hareket etti

Tel Aviv, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin daha fazla bölgesinde yaşayan Filistinlilere bölgeyi boşaltmaları ve Al-Mawasi'de genişletilmiş insani yardım alanı olarak adlandırdığı bölgeye gitmeleri çağrısında bulundu.

İsrail ordusu ayrıca Gazze'nin kuzeyindeki Jabalia bölgesinde yaşayanları ve yerinden ayrılmış insanların bölgeyi terk etmesini istedi.

Tahminlere göre şu ana kadar yaklaşık 300 bin Gazzeli El-Mevasi'ye doğru hareket etti.

Ordu, Refah'ın doğusunda ve Refah sınır kapısının Gazze tarafında Hamas savaşçılarına karşı operasyonel faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Tel Aviv, Gazze'nin güneyindeki Refah kentini Hamas'ın son kalesi olarak gösteriyor ve örgütü çökertme ve çok sayıda rehineyi geri alma hedeflerinde başarılı olmak için işgal etmesi gerektiğini söylüyor.

İsrail, ABD'ni itirazına rağmen yedi aydır devam eden savaş sırasında 1 milyondan fazla yerinden edilmiş insanın sığındığı Refah'a operasyon düzenleyeceğini açıkladı.

İsrail, elindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın aldığı rehinelerin de serbest bırakılacağı bir anlaşmaya varmak istediğini ancak askeri saldırıya son vermeye hazır olmadığını söylüyor.

Gazze'ye yardım ulaştırılması için hayati önem taşıyan iki geçiş noktası kapalı. Filistinli WAFA haber ajansı, Mısır'dan Refah geçişinin beşinci gün, İsrail'in güneyinden Kerem Şalom geçişinin ise yaklaşık bir haftadır kapalı olduğunu kaydetti.

Gazze'deki sağlık bakanlığına göre İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonu 35 bine yakın Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli