İsrail-Filistin geriliminde Rusya devreye girdi

12-05-2021
Rûdaw
Etiketler Sergey Lavrov Antonio Guterres İsrail Filistin Dörtlü Toplantı Ortadoğu Dörtlüsü
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail ile Filistin arasında yaşanan ve giderek tırmanan çatışmaları sona edrmek için Rusya devreye girdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu kapsamda BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile görüştü.

Görüşmenin ardından Antonio Gutteres ile birlikte açıklama yapan Sergey Lavrov, bu aşamada en acil görevin “Ortadoğu Dörtlüsü”nün toplanması olduğunu söyledi.

Lavrov, “Rusya ve BM, Ortadoğu Dörtlüsü’nün İsrail ile Filistinliler arasında yaşanan şiddet olaylarının sona ermesi için bir an önce toplanmasına karar verdi” dedi.

Karşılıklı saldırılar sonucunda her iki taraftan sivillerin öldüğüne dikkat çeken Lavrov, “Tek taraflı eylemler devam ediyor, oysa BM Güvenlik Konseyi de Ortadoğu Dörtlüsü defalarca tek taraflı eylemlerden uzak durulması gerektiğini dile getirmişti. Bugünkü görüşmede, bugün en acil görevin, uluslararası arabulucular Rusya, ABD, BM ve AB’nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü’nün toplanması olduğu yönünde ortak bir fikir birliğine vardık. Bunu yapmak, daha çok sayıda katılımcıyla diğer formatlarda bir araya gelmekten daha kolay. Görüşmenin, dışişleri bakanları düzeyinde düzenlemenin daha doğru olacağını söyledik. Genel Sekreter’in, sahip olduğu deneyim ve diplomasi ustalığı ile bunun için gereken koşulları oluşturabileceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Lavrov, “Dörtlünün koordinatörü olarak mümkün olan en kısa zamanda bu toplantıyı organize etmesi için Genel Sekreter’e güveniyoruz” diye konuştu.

Guterres: Atılan tüm adımlara destek veriyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres de, “Dörtlü’nün çalışmalarını canlandırmaya, taraflar arasında ve sürecin diğer anahtar katılımcıları ile diyaloga yardımcı olmaya tam hazırız. Gerilimi azaltmaya ve uzun zamandır uyku halinde olan barışçıl süreci canlandırmaya yönelik atılan tüm adımlara destek veriyoruz. İki taraf arasında uyum ve barışa yol açacak iki devletli bir çözüme bağlı kalmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Ortadoğu Dörtlüsü, Rusya, ABD, BM ve Avrupa Birliği’nden oluşuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli