İngiltere Parlamentosu Brexit anlaşmasını reddetti

12-03-2019
Rûdaw
Etiketler İngiltere Brexit
A+ A-

Haber Merkezi - İngiltere Parlamentosu revize edilmiş Brexit anlaşmasını reddetti.

 

İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, hükümetin Avrupa Birliği'yle (AB) gerçekleştirdiği Brexit anlaşmasının revize edilmiş halini reddetti.

 

Avam Kamarası'nda yapılan oylamada Brexit Anlaşması 242'ye karşı 391 oyla reddedildi.

 

Söz konusu anlaşma 15 Ocak'ta yapılan ilk oylamada da ezici çoğunlukla reddedilmişti.

 

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamada, “Eğer anlaşma bu gece geçmezse, Brexit gerçekleşemeyebilir” ifadesini kullanmıştı.

 

Maddeye karşı çıkan milletvekilleri, yeniden düzenlenen bu belgenin herhangi bir yenilik getirmediğini, gerçekte önceki anlaşma metninin bir yorumu olduğunu öne sürdü.

 

Anlaşmaya karşı yapılan önemli itirazlardan biri de, bu anlaşmanın İngiltere'yi AB ile belirsiz bir süre için ve tek taraflı ayrılamayacağı bir gümrük birliği içinde tutacağı yönündeydi.

 

Diğer yandan İngiltere Başsavcısı Geoffrey Cox ise bugün yaptığı açıklamada bu riskin sürdüğünü kabul etmiş ancak alınan tavizlerin “riski azalttığını” söyleyerek Brexit anlaşmasını savunmuştu.

 

Tedbir maddesi İngiltere'ye bağlı olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında Brexit sonrasında fiziki sınır girmesini önlemek için İngiltere ile AB'nin, soruna çözüm getiren yeni bir düzenleme üzerinde anlaşılana kadar gümrük birliği içinde kalmasını öngörüyordu.

 

Brexit'i savunanlar bu maddenin uygulanması sonucunda İngiltere'nin AB'nin uydu devletine dönüşeceğini ve Kuzey İrlanda'nın da ülkeden zamanla kademeli bir şekilde kopacağını savunuyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli