Almanya'da çalışma ve göçmen kabul koşulları değişiyor
Berlin (Rûdaw) - Almanya'da, ikamet hakkı reddedilen ve ülkelerine geri gönderilemeyen göçmenlerin bir takım koşullar çerçevesinde geçici olarak ülkede kalmalarına ve çalışmalarına izin verilecek.
Almanya’da yıllardır “Duldung” sahibi olarak yaşayan çok sayıda göçmen bulunuyor. İlke olarak, “İkamet Yasası” uyarınca, ülkeden ayrılma zorunluluğu olan, ancak sınır dışı edilmenin önünde geçici engeller olan veya başka sebepler dolayısıyla Almanya’dan ayrılması mümkün olmadığına inanılan kişilere Müsamaha Belgesi (“Duldung”) veriliyor.
Bu çerçevede, mültecilere verilen süre zarfında Alman toplumu ve ekonomisi için faydalı olduklarına karar verilirse sığınma dışında diğer oturum izinlerini alma şansına sahip olabiliyorlar.
Daha önce Ağustos 2018'den önce Almanya'ya giden ve sığınma başvuruları reddedilenlere çalışma ve tereddüt hakkı veriliyordu. Ancak bundan böyle 2022 yılı sonuna kadar Almanya'ya gidenler belirli koşullarla burada çalışabilecek.
Bir diğer değişiklik ise insanların haftada 35 saat çalıştıklarını gösteren bir iş bulduklarını kanıtlamak zorunda olmasıydı. Bu süre de 20 saate indirildi.
Geçmişte resmi olarak 18 ay çalışan ve bunu belgeleyen herkese çalışma izni veriliyordu, bu süre de artık 12 ay olacak.
Geçen ay Almanya İçişleri Bakanlığı vatandaşlık sisteminde yeni değişiklikler yaparak vatandaşlık şartını 8 yıldan 5 yıla indirdiğini duyurdu. Aynı zamanda çifte vatandaşlığa sahip göçmenlere yönelik bazı sıkı tedbirleri de kaldırdı.
Almanya'da göçmenlere yönelik bu kolaylıkların yanı sıra kaçakçılara ve suçlulara yönelik de yeni ve sert önlemler alınıyor. Örneğin geçmişte (başkalarının canını tehlikeye atanlar) en az 3 yıl en fazla 15 yıl hapis cezası veriliyordu, şimdi ceza en az 10 yıl hapis olacak.