Ukraynalı yetkili: Dünkü saldırılarda İran’a ait kamikaze İHA’lar kullanıldı

Erbil (Rûdaw) - Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, Rusya’nın dün Kiev ve diğer şehirlere yönelik saldırılarında İran’a ait İHA’ların kullanıldığını söyledi. Sak, “Rusya'nın nükleer silah kullanması öngörülebilir" dedi.

Rus güçleri, dün Kiev, Lviv, Dnipro başta olmak üzere Ukrayna'nın birçok şehrine füze, roket ve kamizake İHA'larıyla saldırılar düzenlemişti.

Hawraz Gulpi'nin sunduğu Rûdaw TV bültenine Skype üzerinden katılan Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, Rus saldırılarının "terör ve yıldırma" amaçlı olduğunu söyledi.

“Yaklaşık 84 füze Kiev ve diğer kentlere fırlatıldı”

Kiev'e ve Ukrayna'nın diğer bölgelerine en az 74 fazla füze fırlatıldığını belirten Sak, “Yaklaşık 84 füze Kiev ve diğer kentlere fırlatıldı. Ukrayna Hava Savunma Sistemi tarafından 43 füze etkisiz hale getirildi. Bu saldırıların siviller üzerinde terör ve yıldırmayı amaçlıyor. Sivil altyapıyı hedef alıyor” dedi.

Ukrayna’nın saldırılara yanıt verdiğini ve hazırlıklar yaptıklarını belirten Sak, “Saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi de yaralandı. Dünkü saldırılar çok kapsamlıydı. Rusya ayrım yapmadan tüm kentlere saldırıyor. Bu saldırılar her gün yapılıyor. Dünkü saldırıların ardından ortaklarımızdan daha fazla destek talep ettik” diye konuştu.

Dünkü saldırıda bir çocuk parkı, sivillerin kullandığı bir köprü ile bir de müzenin hedeflendiğini aktaran Yuri Sak, “Bunlar askeri hedefler değil, sivil altyapı. Bu bir terör saldırısıdır ve kınanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Saldırılarda İran İHA’ları kullanıldı”

Saldırılarda İran’a ait kamikaze insansız hava araçlarının da kullanıldığını dile getiren Ukraynalı yetkili, “Sanırım hava savunma sistemimiz 15 İran İHA’sı düşürdü. Dün gece Kiev’e yönelik saldırının ardından Zaporijya’ya da bir saldırı yapıldı. Şu an oradaki hasarı tespit etmeye çalışıyoruz. Ayrıca Odesa’ya da İHA’larla saldırı yapıldı. Odesa’da düşürülen İran İHA’ları Ruslar tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor” dedi.

“Kereç Köprüsü’ne saldırıyı Ruslara sorun”

Sak, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü’ne yönelik saldırının Ukrayna tarafından yapılıp yapılmadığı şeklindeki soruya, “Bu köprü Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sembolüdür. 2014’te başlayan bu işgal ve saldırı, Kırım’ın Rusya’ya ilhak edilmesi ile başladı. Kırım bu işgal nedeniyle sürekli bir baskı ve zulüm altında. Rusya orayı askeri bir üs olarak kullanıyor. Ancak köprüde patlayan kamyon Rusya’dan gitti, şoförü ise bir Rus’tu. Dolayısıyla bu soruya Rusya yanıt vermeli, Ukrayna değil” yanıtını verdi.

Rusya’nın saldırılarına “bahane” oluşturmak için bu tür yöntemlere başvurduğunu belirten Sak, “Bu olay iyi bir şekilde soruşturulmalıdır. Ama bunu Rusların yaptığı gibi değil. Çünkü sonuçlar onların çıkarına olmayacaksa böyle bir soruşturmaya izin vermezler. Biz uluslararası toplumun Rusya’yı terör ihrac eden ülke olarak tanımasını, bize de bu savaşı daha erken bitirmemiz için destek vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kırım’ı da kurtarana kadar durmayacağız”

Ekim ayı başından beri sadece Herson’da 1200 kilometre karelik bir bölgeyi Rus ordusundan geri aldıklarını anlatan Sak, “Her gün işgal altındaki yerleşim yerlerini kurtarıyoruz. Kırım’ı da kurtarana kadar durmayacağız” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, Rusya’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde yaptığı referandumun sonuçlarını tanımadıklarını yineleyerek, “Bu referandumu uluslararası toplum da tanımıyor. O bölgelerin tekrar kurtarılarak Ukrayna’ya bağlanması için mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

Sak, Batılı müttefiklerin kendilerine askeri destek verdiğini, çünkü aynı zamanda Avrupa’nın güvenliği için savaştıklarını söyledi.

“Rusya’nın nükleer silah kullanması öngörülebilir"

Dünkü saldırıların tekrar edilmemesi için Batılı devletlerden sihalh, techizat ve hava savunma sistemi talep ettiklerini ifade eden Sak, “Rusya’nın nükleer silah kullanmasından korkuyor musunuz?” sorusuna ise, “Hepimiz insanız, aile sahibiyiz, yaşamak istiyoruz. Elbette kimse böyle bir duruma düşülmesini ve Rusya’nın nükleer silah kullanmasını istemez. Ancak aynı zamanda biz bu tehditten korkmuyoruz ve bu planlarımızı değiştiremez. Rusya’nın nükleer silah kullanması öngörülebilir tabi. Bu tehdit askeri operasyonlarımızı durduramaz, işgal altındaki bölgeleri özgürleştirmemizin önünü alamaz. Rusya bu tehditlerle Batılı devletleri de korkutmayı ve caydırmayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

“70 bin Rus askeri öldürüldü”

Yuri Sak, 24 Şubat’tan bu yana savaş alanında yaklaşık 70 bin Rus askerin öldürüldüğünü söyledi. Sak, “Bu bir savaş elbette bizim de kayıplarımız olmuştur. Ama onlar 10 kayıp vermişse, biz 1 kayıp vermişiz. Çünkü biz savaşta etkin taktikler kullanıyoruz. Onlar ise askerlerin, insanların hayatını hiçe sayıyorlar. Onlar doğru bilançolar da paylaşmıyorlar. Rus askerler de gelip teslim olursa hayatlarını kurtarırlar. Aksi taktirde ölürler. Biz onlara çok basit bir çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Yaşamını yitirilenlerin sayısı 19'a yükseldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan Kerç Köprüsü’nde ağır hasara neden olan Pazar günkü patlamayı ‘Ukrayna gizli servislerinin düzenlediği bir terör eylemi’ diye nitelemiş ve dünkü saldırıların buna yanıt vermek için düzenlendiğini söylemişti.

Büyük ölçüde altyapıların hedef alındığı saldırılarda başkent Kiev, aylar sonra ilk kez ilk kez füzelerle vurulmuştu.

Ukrayna Acil Servisinden dün başta başkent Kiev olmak üzere birçok şehre düzenlenen saldırılardaki can kayıplarına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, saldırılar nedeniyle aralarında Kiev ve Lviv'e bağlı bölgelerin de bulunduğu 301 yerleşim birimine elektrik verilemediği ifade edildi.

Saldırılarda yaşamını yitirilenlerin sayısının 19'a yükseldiği ve 105 kişinin yaralandığı kaydedildi.