RÛDAW ÖZEL - Rus uzmanlar ‘nükleer savaş’ olasılığını değerlendirdi

11-10-2022
Kamiz Şeddadi
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Rusya Ukrayna Nükleer Silah Bogdan Bezpalko Vladimir Kozin
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rus uzmanlara göre, NATO’nun Ukrayna’daki savaşa katılması halinde savaş kontrolden çıkacak ve bu durum nükleer silah kullanma olasılığını arttıracak. Bazı uzmanlar ise, ABD’nin taktik nükleer silahlarını çoktan Rusya sınırlarına yerleştirdiğini savunuyor.

Rusya ile Batı arasındaki nükleer savaş tehditlerinin arttığı bir dönemde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO'nun Rusya'yı engellemesi gerektiğini söyledi. Rus uzmanlara göre ise, NATO savaşa girerse nükleer silah kullanma riski artacak.

Moskova, nükleer silah senaryoları konusunda Zeleskiy’i suçluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Zelenskiy, Batılı efendilerini Rusya'ya önleyici bir nükleer saldırı başlatmaya çağırdı" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, “Zelenskiy dünyayı bitirebilecek bir canavara dönüştü” açıklamasını yaptı.

Moskova’nın bu sert açıklamaları, Zelenskiy’nin geçtiğimiz gün Avustralyalı bir düşünce kuruluşunun toplantısında NATO’ya “Rusya’nın nükleer silah kullanma olasılığını” önlemek için Rusya’ya önleyici saldırılar düzenleme çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Kremlin ise Zelensky'nin sözlerinin bir dünya savaşı başlatma çağrısı olduğunu ve bunun sorumluluğunun ABD ve İngiltere'ye düştüğünü açıklandı.

“Nükleer savaşta kazanan taraf olmayacak”

Öte yandan Rus uzmanlar, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışma olasılığını ve nükleer silah kullanma olasılığını Moskova’da düzenlenen bir seminerde tartıştı.

Rûdaw’a konuşan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'na bağlı Uluslararası İlişkiler Konseyi üyesi Bogdan Bezpalko, "Bugün, NATO yönetimi savaşa doğrudan katılmaktan kaçınıyor. Çünkü bu, savaşı kontrolden çıkarabilir ve nükleer silahların kullanılmasına yol açabilir; ister taktik veya stratejik olsun, artık bir anlamı yok. Ve böyle bir durumda elbette NATO'ya katılan ülkeler başarısız olacaktır. Çünkü stratejik ve küresel bir nükleer savaşta kazanan taraf olmayacak” yorumunu yaptı.

Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki nükleer savaş retoriği giderek karmaşık bir hale geliyor. ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada dünyanın nükleer “kıyamet” riski altında olduğunu söyleyerek Ukrayna’daki savaşın hızla tırmanmasının ABD ile Rusya arasında nükleer savaşa yol açabileceğini ima etti.

Rusya Federasyonu Askeri Bilimler Akademisi üyesi Vladimir Kozin de, "Amerikan nükleer doktrini, nükleer silahların kullanılması için on dört neden öngörüyor. Bunlardan yedisi kasıtlı olarak o kadar muğlak yazılmıştır ki, bugünkü duruma uyarlanabilir. Zaten Amerikan taktik nükleer silahları, Rusya Federasyonu sınırlarına çoktan yerleştirildi” diye konuştu.

Öte yandan bazı Rus yetkililer, Rusya'nın Ukrayna savaşında taktik nükleer silah kullanabileceğine dikkat çekiyor. Ancak yine de Moskova, karşı tarafın nükleer silah kullanma olasılığına ilişkin, resmi bir açıklama yapmış değil.

Amerikan medyasına göre, ne Pentagon ne de CIA, Rusya'nın olası bir nükleer saldırı hazırlığı yaptığına dair herhangi bir işaret görmüyor.

Bu nedenle, geriye sadece bu tartışmaların enformasyon savaşının bir parçası olduğu ve karşı tarafların niyetlerinin değerlendirmesi olmadığı ihtimali kalıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli