Greta Thunberg: Dünya, BM'nin korkunç iklim raporunu dikkate alsın

Haber Merkezi - İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, kasım ayında düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) katılacağını açıkladı.

BM bünyesinde faaliyet gösteren Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) açıkladığı 3 bin sayfalık sert raporun ardından açıklama yapan Thunberg, dünyanın, 'BM iklim panelinin korkunç raporunu dikkate almasını' umduğunu söyledi.

İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenecek bu yılki küresel iklim konferansına gitmeyi planladığını dile getiren Thunberg, daha önce yaptığı açıklamada, Covid-19 aşılarının dünya genelinde eşit olmayan şekilde dağıtılmasının bazı ülkelerin güvenli bir şekilde katılamamasına neden olacağı endişesiyle konferansa katılmayacağını belirtmişti.

Ancak İngiltere'nin haziran ayında delegeleri aşılama teklifinin bu endişenin bir kısmını izale ettiğini ifade etti.

Reuters'a konuşan Thunberg, "Adil olmasa gitmeyeceğimi daha önce söylemiştim. Ama şimdi katılacak tüm delegelere aşı yapacaklarını söylüyorlar. Bu adil ve güvenli kabul edilirse, bu durumda sanırım katılacağım." diye konuştu.

Küresel çapta iklimle ilgili protesto eylemleri için gençleri bir araya getiren 18 yaşındaki İsveçli aktivist, BM raporunun 'mümkün olan her şekilde bir uyandırma çağrısı' olması gerektiğini kaydetti.

Thunberg moda endüstrisinin iklime etkisini eleştirdi

Öte yandan Greta Thunberg, moda endüstrisinin iklime etkisini eleştirdi. Thunberg, İskandinavya Vogue dergisine verdiği röportajda, moda markalarının, ürünlerinin çevreye etkisi konusunda sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

Derginin kapağında fotoğrafı yer alan Thunberg, en son 3 yıl önce 2. el giysi satın aldığını da dile getirdi.

BM'ye göre moda endüstrisi, dünyayı en çok kirleten 2. sanayi

Birleşmiş Milletler'e göre, moda endüstrisinin, dünyayı en çok kirleten 2. sanayi olduğu düşünülüyor.

Moda endüstrisinin her yıl 5 milyon insanın ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar, yani 93 milyar metreküp su kullandığı ifade ediliyor.

BM bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) dün açıkladığı, 66 ülkeden 234 bilim insanının katılımıyla 5 yıllık çalışmayla hazırlanan altıncı raporunda iklim değişikliğinin "yaygın, hızlı ve yoğun" olduğu uyarısında bulunmuştu

Uzmanlar "son ikaz" olarak değerlendirdikleri raporun, gelecek yıllarda olabilecekleri, bilimsel bir çerçevede ve bölgesel anlamda detaylı bulgularla ortaya koyduğunu belirtiyorlar.