Esad ve Putin Moskova'da bir araya geliyor

11-03-2023
Kamiz Şeddadi
Moskova'da Putin ve Esad görüşecek
Moskova'da Putin ve Esad görüşecek
Etiketler Beşar Esad Vladimir Putin Rusya Suriye Türkiye
A+ A-

Moskova (Rudaw) - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bu hafta içerisinde Rusya'yı ziyaret edeceği bildiriliyor. Moskova’da Esad’ı karşılamak için hazırlıklar yapılıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Esad'ın ziyaretinin Mart ayı ortasında gerçekleşeceğini doğruladı, ancak güvenlik gerekçesiyle net bir tarih vermedi.

Birçok Rus siyasi yorumcunun  görüşüne göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beşar Esad ile kendisi arasında uzlaşma için arabuluculuk yapma talebini kabul etti. Ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olacağına inanmıyorlar.

Diplomasi Akademisi Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Dairesi Başkanı Oleg İvanov, "Erdoğan şu anda zor durumda. Mayısta seçim var. Bu nedenle Türkiye ile Suriye liderleri arasında olası bir görüşme, Erdoğan'ın yararına olsun ya da olmasın, aynı düzeye değerlendirilecektir. Aldığımız bilgilere göre Erdoğan henüz böyle bir görüşmeye karşı çıkmadı "

Rusya Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Büyükelçi Andrey Baklanov da şunları söyledi:

"Bence Beşar Esad'ın Moskova ziyaretinin asıl amacı hiçbir şekilde Erdoğan ile görüşmek değil. Esad şu an Batı ile karşı karşıya gelmemizdeki en önemli siyasi müttefikimiz."

Şam şimdiye kadar Ankara ile diyaloğun ilk şartı olarak “Türk askerlerinin geri çekilmesini” ileri sürdü. Ancak Amerikan Ordusu Genelkurmay Başkanı'nın Rojava Kürdistanı'na yaptığı son ziyaret ardından Esad'ın tavrını değiştirmesinin olası olduğunu gösteriyor.

Savunma ve Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Suslov da, "ABD, Suriyeli Kürtleri ve onların Şam'dan bağımsızlıklarını desteklediğine göre, Türkiye kesinlikle hiçbir yere gitmeyecek ve daha fazla toprak işgal etmek için kara operasyonları gerçekleştirmeye çalışacak" dedi.

Uzmanlar, Moskova için Şam ile Ankara arasındaki uzlaşmanın Rusya'nın Ukrayna cephesindeki yükünü hafifletebileceği açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli