Fotoğraf galerisi

11-02-2024
9 Photos

Gazze – İsrail ordusu, Gazze’de Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) ana merkezinin altında Hamas'a ait bir tünel tespit edildiği duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, tünelin 700 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğinde olduğu ve UNRWA binasında da silahlar bulunduğunu öne sürdü.

İsrail ordusundan İdo isimli komutan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Tünel 20 metre derinliğinde. Üstümüzde UNRWA’nın ana merkezi bulunuyor” dedi.."

Gazze’in altına inşa edilen ve “Gazze Metrosu” olarak adlandırılan tünellerin 5 bin 700’den fazla çıkışı bulunuyor. İsrail ordusuna göre dört ay boyunca devam eden çatışmalar esnasında tünellerin yalnızca yüzde 20'si yıkıldı. Hamas’ın tünellerin yapımında 6 bin ton beton ve bin 800 ton demir kullandığı belirtiliyor.

İsrail ordusu, Filistinli silahlı gruplar tarafından rehin alınan 132 İsraillinin bu tünelde saklandığını öne sürüyor.

İsrail ordusu 98. Birimi komutanı Dan Goldfass, "Tünelde el bombaları ve RPG'ler başta olmak üzere çok sayıda silah ve mühimmat bulundu. Bunlar saldırıya hazırlandıklarını gösteriyor" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

FOTO: AFP