Nobel Barış Ödülü'nü cezaevindeki Nergis Muhammedi adına ailesi aldı

10-12-2023
İranlı aktivist Nergis Muhammedi
İranlı aktivist Nergis Muhammedi
Etiketler Nergis Muhammedi 2023 Nobel Barış Ödülü Oslo İran Cezaevi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Tahran Evin Cezaevinde tutulan İranlı kadın hakları aktivisti Nergis Muhammedi'nin ailesi, Oslo’da Nobel Komitesi’nin düzenlediği törene katılarak Muhammedi adına Nobel Barış Ödülünü aldı.

Norveç Nobel Komitesi, 2023 Nobel Barış Ödülü'nün İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı ve herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etmek için verdiği mücadele nedeniyle Nergis Muhammedi'ye verileceğini duyurmuştu.

"Onun varlığını tüm kalbimizle ve ruhumuzla hissediyoruz"

Norveç’in başkenti Oslo’da bugün düzenlenen ödül törenine Tahran Evin Cezaevinde tutulan Nergis Muhammedi adına eşi, oğlu, kızı ve erkek kardeşi katıldı.

Nergis Muhammedi'nin erkek kardeşi Hamidrıza Muhammedi törende yaptığı konuşmada "O bugün bir cezaevinde olduğu için bizimle değil. Ve iran’daki dini azınlıkların haklarını desteklemek amacıyla açlık grevine başladı. Her ne kadar Nergis şu an bizimle olmasa da onun varlığını tüm kalbimizle ve ruhumuzla hissediyoruz" dedi.

51 yaşındaki Nergis Muhammedi İran'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Muhammedi, yirmi yılı aşkın süredir kadın ve insan hakları aktivisti olarak çalışıyor. 2009 protestoları sırasında iki kez tutuklanmıştı.

Oslo City Hall'de düzenlenen törende, aktivist Muhammedi'nin aldığı ödülü, Paris'te sürgünde olan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani'ye verildi.

Kiana Rahmani, düzenlenen basın toplantısında annesinin yazdığı mektubu okudu. Mektupta Muhammedi, İran hükümetinin "yıkıcı zulmüne karşı" verdiği mücadelede "en büyük ve en önemli müttefikleri" olarak nitelediği gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür etti. 

Muhammedi mektubunda, İran toplumunun "küresel desteğe" ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"Annemi ve diğer kadınların fedakarlıklarını anlamak için kadın, yaşam, özgürlük sloganını anlamalıyız"

Negis Muhammedi'nin eşi ile çocukları İran dışında yaşıyor ve sekiz yıldan daha fazla bir süredir birbirlerini görmüyorlar.

Nergis Muhammedi'nin kızı Kiana Rahmani, "Annemin ve diğer kadınların özgürlük ve demokrasi uğruna yaptıkları fedakarlıkları anlamak için kadın, yaşam, özgürlük (jin, jiyan, azadî) sloganını anlamalıyız. Annemi göreceğim konusunda kötümserim çünkü ona Nobel Ödülü verilmesinin İran rejiminin üzerindeki baskıyı artıracağını ve özgürlüklerini kısıtlayacağını biliyorum" dedi.

Nergis Mehammedi daha önce insan hakları alanındaki faaliyetlerinden dolayı 2018 Sakharov Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2022 Cesaret Madalyası ve bu yılın hem ABD Penny Basın Özgürlüğü Ödülü hem de Birleşmiş Milletler Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu.

Nergis Muhammedi kimdir?

1973 yılında Zencan’da doğan Muhammedi, ilk ve orta öğrenimini Qurwe ve Rojhilat’ın Sine kentlerinde tamamladı.

Kazvin Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Muhammedi, insan hakları alanında çalıştı.

Nergis Muhammedi, kadın hakları ve idam cezasının kaldırılması için kampanya yürüten İran'ın önde gelen insan hakları aktivistleri arasında yer alıyor.

12 yıl hapis cezasına çarptırılan Nergis Muhammedi halen Tahran'daki Evin Cezaevi'nde bulunuyor. Muhammedi'ye yöneltilen suçlamalar arasında “devlete karşı propaganda yapmak” da var.

Muhammedi aynı zamanda, 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi tarafından yönetilen bir sivil toplum kuruluşu olan İnsan Hakları Savunucuları Merkezi'nin başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Öte yandan Muhammedi, 122 yıllık ödülü kazanan 19. kadın ve 2021'de Filipinli Maria Ressa'nın Rus Dmitry Muratov ile birlikte ödülü kazanmasından bu yana ilk kadın oldu.

Nobel Ödülleri, her yıl, Alfred Nobel'in öldüğü 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli