Yunanistan kayıp göçmenler için kurtarma operasyonu başlattı

Erbil (Rûdaw) - Yunan sahil güvenliği, bir göçmen teknesinin Ege Denizi'nde batması sonucu yaklaşık 50 kişinin kaybolmasının ardından havadan ve denizden kurtarma operasyonu başlatıldığını söyledi.

Gemi, dün Türkiye'nin güneyindeki Antalya'dan İtalya'ya doğru yola çıktıktan sonra Kerpe ve Rodos adalarında şafak vakti battı.

Bir sahil güvenlik basın ofisi yetkilisi AFP'ye verdiği demeçte, "Kurtarılan 29 kişinin ifadelerine göre, teknede 80 kişi vardı, bu yüzden 50 kadar kişi kayıp."

Açıklamaya göre, ticaret denizcilik bakanı Yannis Plakiotakis tarafından emredilen kurtarma çalışması, güney Ege'de halihazırda seyir halinde olan dört gemiyi, iki sahil güvenlik devriye botunu ve bir Yunan hava kuvvetleri helikopterini içeriyordu.

Ancak sahil güvenlik sözcüsü Nikos Kokalas, Skai radyosuna verdiği demeçte, saatte 50 kilometreye (30 mil) varan kuvvetli rüzgarların operasyonu engellediğini söyledi.

Kokolas, "Gemi kazasında ölenlerin çoğu can yelekleri giymiyordu" dedi.

Her ne kadar tekne İtalya'ya ulaşmaya çalışıyor gibi görünse de, Avrupa Birliği'nde daha iyi bir yaşama ulaşmak için Afrika ve Orta Doğu'dan kaçan göçmenlerin sıklıkla tercih ettiği ülke Yunanistan.

Binlerce kişi, Türkiye üzerinden tehlikeli deniz geçidini geçerek Yunanistan'a gidiyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Ocak ayından bu yana Doğu Akdeniz'de altmış dört kişinin öldüğünü duyurdu.

BM göç kurumuna göre, 19 Haziran'da Yunanistan'ın Mikonos Adasında 108 kişi daha kurtarılırken sekiz kişi öldü.

Yunanistan sahil güvenliği Pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye'den yola çıktıktan sonra gemilerinin fırtınaya yakalanmasından sonra 122 göçmenin Rodos yakınlarında kurtarıldığını söyledi.

Türkiye, 2016 anlaşmasına göre Avrupa Birliği'nden mali yardım karşılığında kıyılarını terk eden göçmen sayılarını azaltma sözü verdi.

Haziran sonunda AB, Ankara'yı topraklarından “yasa dışı sürgünleri" durdurmaya çağırdı.

Yardım kuruluşları ve medya, Atina'yı göçmenleri yasadışı bir şekilde geri çevirmekle suçluyor.