Almanya ve İsveç'te Kürt kadınların AP seçimindeki başarısı

10-06-2024
Rûdaw
Etiketler Avrupa Birliği AP Avrupa Parlamentosu Özlem Alev Demirel Evin İncir
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerde Kürt kadın adaylar Özlem Alev Demirel ile Evin İncir yeter oyu alarak Parlamentoya seçildiler.

Rûdaw muhabiri Zınar Şino’nun aktardığına göre, diasporada yaşayan 9 Kürt adayından 2’sinin Avrupa Parlamentosu seçildi.

Alman Sol Partisi'nden aday gösterilen Kürt kadın politikacı Özlem Alev Demirel, birkez daha seçilerek parlamantodaki yerini aldı.

Geçtiğimiz günlerde Rûdaw’a konuşan Demirel, Alman Sol Partisi’nin Avrupa Parlamentosu'nda her zaman ezilen ulusların haklarını savunduğunu, insani değerler için çalışan bir parti olduğunu söylemişti.

Alman Sol Parti'den Özlem Demirel

Özlem Demirel, 1984 yılında Malatya’da dünyaya geldi. 1989 yılında ailesiyle birlikte Almanya'ya taşındı. Bonn Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve tarih okudu.

Demirel, 2019 yılında Alman Sol Parti listesinden Avrupa Parlamentosu'na seçildi. Demirel bu dönem de partisinden aday olup ve kazandı.

Almanya 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu'nda 96 sandalyeyle en fazla sandalyeye sahip ülke. Özlem Demirel'in partisinin ise parlamentoda 5 sandalyesi var.

Demirel, 2000-2004 yılları arasında Kuzey Ren-Vestfalya Öğrenci Temsilciliği Konseyi'nin Yönetim Kurulu üyesiydi. Aynı zamanda 2011'den bu yana bölgesel parlamentonun üyesiydi. İki yıl boyunca (2007 ve 2008) Avrupa Barış Konseyi Koordinasyon Grubu'nun Türkiye üyeliğinde bulundu.

2013-2014 yılları arasında Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nun federal başkanıydı.

Kürtçe bilmeyen Özlem, 2014-2018 yılları arasında Kuzey Ren-Vestfalya'da solun sözcüsü olarak çeşitli siyasi aşamalardan geçti. 2017'de partisinin bölgedeki ana adayıydı.

İsveç'te Evin İncir kazandı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçilen diğer Kürt kadın siyasetçi ise İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nden aday Evin İncir oldu.

Evin İncir 1984 yılında Diyarbakır’da doğdu. Altı yaşından beri İsveç'te yaşıyor. 2013 yılında Uppsala Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2019 seçimlerinde partisinin listesinde Avrupa Parlamentosunu kazandı.

Evin İncir 22 yaşından beri çeşitli görevlerde bulundu ve Sosyal Demokrat Gençlik içerisinde siyasi bir geçmişi bulunuyor.  Bir süre Olaf Palme Vakfı'nda çalıştı. Aynı zamanda Sosyal Enternasyonal'in sekreter yardımcısıydı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli