‘Wagner Türkiye’den silah satın almak istedi’

10-04-2023
Rûdaw
Etiketler Wagner Türkiye Silah Rusya
A+ A-

Haber Merkezi - Rus paralı asker grubu Wagner’in, Türkiye’den silah ve teçhizat satın almak için girişimde bulunduğu iddia edildi.

Söz konusu iddia ABD’de basına sızan istihbarat raporlarına dayandırıldı. Buna göre, Wagner sorumluları Şubat ayında askeri grubun Mali ve Ukrayna’da kullanacağı silah ve teçhizatı satın almak üzere Türkiyeli arabulucularla temasa geçti.

Euronews’in aktardığına göre Rus özel askeri grubu, bunu yaparken “Wagner” yerine “Vagner” ismini kullandı.

İstihbarat bilgilerine göre, Mali'nin geçici Cumhurbaşkanı Assimi Goita, ülkesinin Vagner adına Türkiye'den silah alabileceğini doğruladı.

Raporda, girişimle ilgili Türkiye hükümetinin bilgisi olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığı aktarılırken, silah satışının gerçekleşip gerçekleşmediğinin de bilinmediği vurgulandı.

“New York Times” ve “Washington Posts gazetelerinde yer alan istihbarat raporlarında, Türkiye’yi de ilgilendiren bilgilerin elektronik cihazlar ve dinleme teknolojileri yardımıyla yapılan “sinyal istihbaratı” yöntemiyle sağlandığı iddia edildi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın sızan gizli belgelerle ilgili soruşturma başlattığı belirtilirken, bu bilgilerin sızdırılmasında “Rusya’nın parmağı olabileceği”nden şüphe ediliyor.

Sızan istihbarat bilgileri arasında CIA'nın dünya liderlerinin kapalı kapılar ardındaki konuşmaları için özel ajanları istihdam etmesi, ABD'nin Rus birliklerini izlemek için kullandığı uydular, Pentagon’un kış boyunca hazırlanan Ukrayna ile ilgili ayrıntılı savaş planları da yer alıyor. Kiev’in bu bilgilerin sızmasına büyük tepki gösterdiği bildirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli