Haber Merkezi - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'den kaçan devrik lider Beşar Esad ve ailesine sığınma sağlama kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait olduğunu söyledi.
Peskov, başkent Moskova'da Suriye'deki son gelişmeleri gazetecilere değerlendirdi.
Rusya'nın Esad ve ailesine sığınma sağlama kararına değinen Peskov, "Buna benzer kararlar Devlet Başkanının izni olmadan alınmıyor. Bu onun kararı” dedi.
Putin'in Esad ile görüşmeyi planlamadığını belirten Peskov, Esad'in bulunduğu yere dair bilgi vermek istemedi.
Suriye'de Rusya'ya ait Hımeymim ve Tartus askeri üslerinin durumuna değinen Peskov, "Bu önemli bir konu. Bunu konuşmak için biraz erken. Her halükarda bu, Suriye’de yönetimde olacak olanlarla istişare edilmesi gereken bir konu. Şimdi değişim ve aşırı derecede istikrarsızlık dönemi devam ediyor. Bu nedenle zamana ve ciddi istişarelere ihtiyaç var" şeklinde konuştu.
“Astana Formatı amacını yitirdi”
Peskov, söz konusu üslerin güvenliğinin sağlanması yönünde gerekli adımların atıldığını söyledi.
Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye meselesine ilişkin oluşturduğu Astana Formatı'nı değerlendiren Peskov, "Bu format amacını yitirdi. Diğer taftan söz konusu ülkeler arasında görüş alışverişi ve siyasi istişareler için bir mekanizma olarak her zaman geçerliliğini koruyor. Öyle ya da böyle bu istişareler elbette devam edecek” ifadelerini kullandı.
Sözcü Peskov, Türkiye ve diğer bölge ülkeleriyle Suriye'deki duruma dair etkileşimde olduklarını dile getirdi.
Ne olmuştu?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esad yönetimi güçleriyle yönetim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü Suriye yönetimi güçlerinden alan silahlı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini Suriye yönetimi güçlerinden almıştı.
Silahlı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı.
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan güçler, çatışmaların ardından il merkezini Suriye yönetiminden geri almıştı.
Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık'ta silahlı grupların kontrolüne geçmişti. Aynı gün Kuneytra'daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağlamıştı.
Başkente açılan Humus ilinde de silahlı gruplar, 7 Aralık'ta kent merkezine hakim olmuştu.
Şam'ın güneybatısında Esad yönetimine karşı ilerleyen gruplar, 7 Aralık'ta başkentin güney banliyölerine girmişti. Suriye yönetimi güçleri de Şam'da Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekilmişti.
Suriye yönetimi karşıtı silahlı grupların başkente hakim olmaya başlamasıyla Esad yönetimi, 8 Aralık sabahı kısa sürede başkentin tüm kontrolünü kaybetmişti. Esad ve ailesi Rusya'ya kaçmıştı.
Kürtlerin kontrolündeki Tel Rıfat, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu tarafından ele geçirilmişti.
Yine; Kürtlerin kontrolündeki Minbic’e, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu tarafından saldırı başlatılmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın