Avrupa’daki Kürt gençleri ‘perspektif ve potansiyel’ konferansı düzenliyor
Erbil (Rûdaw) – Almanya’nın Hamminkeln kentinde “Avupa’da Kürdistani Gençlerin Perspektifi ve Potansiyeli” başlıklı bir konferans düzenleniyor. Tora Ciwanên Kurdistanî (Kürdistanlı Gençler Ağı) tarafından organize edilen ve siyasetçilerin yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı konferansta diasporada Kürt gençlerinin içinde bulunduğu duruma ve potansiyeline ışık tutuluyor.
Avrupa’nın dört bir yanından Kürt gençleri, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Hamminkeln kentinde düzenlenen Avupa’da Kürdistanlı Gençlerin Perspektifi ve Potansiyeli Konferansı’nda bir araya geldi.
Klausenhof Akademisi’nin ev sahipliğini yaptığı konferansa Tora Ciwanên Kurdistanî (Kürdistanlı Gençler Ağı) öncülük ediyor. Konferansa Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu Koordinasyon Meclisi de destek veriyor.
Kürt ve Alman politikacıların yanı sıra akademisyen ve aydınların da katıldığı konferans dün (8 Aralık) başladı ve yarın (10 Aralık) sona erecek.
Konferansın “Diaspora, Gençler ve Siyasete Katılımları” başlıklı dünkü ilk oturumun konukları Kürt dostu Alman Hür Demokratik Partili (FDP) Tobias Huch, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Meclisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Milletvekili Seyran Papo ve akademisyen Şoaib Danişpejû oldu.
Seyran Papo: Kürt gençler gelişmeye açık olmalı
Avrupa’daki Kürt gençlerin entegrasyona uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Seyran Papo, “İlk başta Kürt gençleri açık olmalı. Okumaya, çalışmaya ve entegrasyona açık olmalıdırlar. En önemli konu bu” dedi.
Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Papo, “Kürt gençleri ayrıca siyasete katılmalıdır, kendi toplumsal hakları için. Bu konuda gençlerin rolü çok önemli” diye konuştu.
Rojda Şêxo ve Somayeh Fattahi’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Alman siyasetçi Huch, Almanların Kürt toplumuna daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Mizgîn Polta ve Nasir Xatûzîn’in moderatörlüğünü yaptığı “Gençler, Kürt Dili ve Ulusal Kimlik” başlıklı panele araştırmacı yazarlar Necat Zanyar, Mihemed Keleş ve Dr. Reşid Kirmanc konuşmacı olarak katıldı.
Keleş: Üniversitedeki Kürt gençler tezleri kendi dillerinde yazmalı
Göttingen Üniversitesi Filoloji Bölümü öğrencisi ve Kürt dili öğretmeni Mihemed Keleş de üniversitedeki Kürt gençlerin tezleri kendi dillerinde yazması gerektiğini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Keleş, “Avrupa’daki üniversitelerde okuyan Kürt gençlerinin master tezlerini kendi dillerinde ve Kürtler hakkında yazmalarının ne kadar önemli olduğuna dikkati çektim. Bunun için Kürdolog olmaya gerek yok. Hukuktan mühendisliğe kadar her konuda Kürt meselesi ile, Kürt toplumunun gelişimi ile ilgili olsun. Bu konuların üniversitelerde okutulması önemli. Bundan Avrupa’da yaşayan Kürtler de, ülkedeki Kürtler de fayda sağlar” diye konuştu.
Konferansın ilk gününde “Sanat” başlıklı panelin konukları ise Yehya El Silo, Viyan Mayî ve Hêmin Derya oldu.
“Bağımsız Kürdistan Stratejisi” tartışıldı
Konferansın ikinci gününde ilk olarak “Bağımsız Kürdistan Stratejisi, Uzaktan Devlet ve Gençlerin Rolü” başlıklı panel düzenlendi.
Simon Suleymani ve Jila Zamani’nin moderatörlüğünü yaptığı panelin konukları ise Hîsam Destpîş, Dr. Kwêstan Gadanî ve Dr. Huner Casim oldu.
Nazîle Helîme ve Nesredîn Akyol’un yönettiği “Diaspora, Tarih ve Jeokültür İçin Yeni Bir Tez” panelinde Dr. Soran Heme Reş, Şano Mato ve Mamend Roje konuşmacı olarak yer aldı.
Günün üçüncü panelinde Dr. İrfan Mistefa, Dr. Yaşar Abdulselamoğlu ve Pasar Harîkî, “Kürtlük Felsefesi, Milliyetçilik ve Gençler” konusunu Shahla Kakai ve Erdelan Abdollahi’nin moderatörlüğünde tartıştı.
Bugünkü son panelde ise “Gençler, Devletsiz Milletin Psikolojisi” konusu ele alındı. Mustafa Celalî ve Sakar Reşade’nin yönettiği panelin konukları ise Dr. Avisa Rezaei ve Peshraw Mihemed oldu.
Wiryani: Gençlerimiz burada parçalanmış durumda
Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu Koordisnasyon Meclisi üyesi Cihangir Wiryani de konferansın amacının tarafsız ve dağınık olan Kürt gençliğini bir araya getirerek potansiyelini açığa çıkarmak olduğunu söyledi.
Wiryani, “Bugün gençlerimiz burada parçalanmış durumda. Bu gençleri bir araya getirebilecek bir organizasyon yok. Bu açıdan bu konferans bir ilk. Gelecek açısından da bu çok önemli” diye konuştu.
Konferans yarın son bulacak
Konferansa yarın da “Dijital Devrim ve Kürt Davası’nın Tanıtımı” ile devam edilecek.
Peşmerge Mecîd, Sîdar Gergerî ve Mecîd Heqî’nin katılacağı panelin moderatörleri ise Rewşen Rojistanî ve Mahmûd Hemê.
Konferans workshop ve sonuç oturumunun ardından son bulacak.
Faiza Yunus: Amaç gençler ile örgütleri arasındaki koordinasyonu sağlamak
Rûdaw TV’de Hêmin Abdullah’ın sunduğu “Diaspora” progrmaına konuk olan Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu Koordinasyon Meclisi Başkanı Faiza Yunus, Nisan ayında böyle bir konferans düzenlenmesi için karar aldıklarını söyledi.
Değişik panellerle Avrupa’da Kürt gençlerin geleceğini ve örgütleri ile arasındaki ilişkileri ele aldıklarını belirten Faiza Yunus, “Konferansa altı gençlik örgütü, akademisyenler ve politikacılar da katılıyor. Amaç gençler ile örgütleri arasındaki koordinasyonu sağlamak” dedi.
Merkezde olduğu için Klausenhof Akademisi’ni tercih ettiklerini belirten Faiza Yunus, “Almanya, Fransa, İsviçre ve diğer ülkelerden Kürt gençleri burada bir araya geldi. Biz daha geniş bir katılımı hedefliyorduk ancak imkanlarımız bu kadardı. Biz bu konferansları yıllık düzenlemek ve bir gelenek haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.
Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu Koordinasyon Meclisi’nin 5 federasyon ve 84 örgütten oluştuğunu anlatan Yunus, Kanada, Avustralya ve Orta Doğu’dan da örgütlerin merkez içinde yer aldığını, Kürdistan için stratejik konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.