Sudan ordusunun bombardımanında 22 sivil can verdi: BM kınadı

09-07-2023
Etiketler Sudan HDK Sivil ölümler
A+ A-

Haber Merkezi - Sudan ordusunun Omdurman kentinde Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) yönelik düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi öldü. Bm hava saldırısını kınadı.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar 12'inci haftasına girerken sivil can kayıpları da artıyor. 

Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Omdurman kentinde ordunun HDK birliklerine karşı düzenlediği hava saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 22 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında sayı belirtilmeden saldırıda çok sayıda kişinin de yaralandığı ve birçok evin büyük hasar aldığı ifade edildi.

HDK'den yapılan açıklamada ise saldırıda en az 31 kişinin öldüğü ve onlarca sivilin yaralandığı kaydedildi.

BM saldırıyı kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan’da 22 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısını kınadı.

BM Genel Sekreterlik sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Guterres’in Sudan’da 22 kişinin öldüğü hava saldırısını kınadığı, hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı dilediği belirtildi.

Açıklamada, “Genel Sekreter, silahlı güçler arasında devam eden savaşın Sudan'ı tam ölçekli bir iç savaşın eşiğine getirerek potansiyel olarak tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmasından derin endişe duymaya devam ediyor." ifadesi paylaşıldı.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

3 binden fazla kişi öldü

Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlere göre, çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve on binlerce kişi yaralandı. Ayrıca ülke içinde ve dışında 3 milyona yakın kişi yerinden edildi.

Çatışmaların sonlanması için yapılan girişimlerden henüz sonuç çıkmazken 3 ay içinde bin 133 kişi çatışmalarda hayatını kaybetti. 

Artan şiddet nedeniyle 700 bin kişi komşu ülkelere kaçarken toplamda yaklaşık 3 milyon kişi yerlerinden edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli