Ukraynalı komutandan ‘misket bombası’ ve ‘Bayraktar SİHA’ açıklaması

09-07-2023
Etiketler Yuri Sak Ukrayna Rusya ABD Misket Bombası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, “Misket bombası Rus mevzilerini daha kolay imha etmemize yardımcı olacak” dedi. Sak, "Bayraktar SİHA’lar kesinlikle savaşın ilk haftalarında çok etkiliydi" yorumunu yaptı.

Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan sıcak çatışmaların 500’üncü gününde ABD kritik bir karar verdi ve Kiev yönetimine “misket bombası” vermeyi kabul etti.

Öte yandan Ukrayna ordusu Rusya'ya karşı Haziranın ilk haftasında başlattığı taarruzda Donetsk bölgesinde önemli bir ilerleme sağladığını açıkladı. Bahmut bölgesi ile Zherebyanka ve Rabotino köylerinin bulunduğu bölgeler de dahil olmak üzere Zaporojye yönünde çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

Rûdaw TV yayınına katılan Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuri Sak, bölgede milyonlarca mayın ve Rusya'nın hava hakimiyeti nedeniyle zor şartlara rağmen, karşı saldırının devam ettiğini ve şimdiye kadar 160 kilometrekarelik bir bölgeyi yedenin kontrol etmeyi başardıklarını söyledi.

Sak, “Batılı müttefiklerimize defalarca bunun bir gösteri olmadığını, çok zor bir savaş olduğunu söyledik. Bu, operasyonu çok dikkatli planladığımız anlamına geliyor. Rusların aksine biz birliklerimizi asla kalkan olarak kullanmayız. Rus kuvvetleri karşı saldırıya geçiyor ancak başarısız oluyorlar. Durum zor ama Ukrayna ordusu ilerliyor. Rus askerlerini, tanklarını ve toplarını imha ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukraynalı askeri yetkili ABD'nin misket bombalarını da içeren en son yardım paketinin "çok yardımcı olacağını çünkü Ukrayna kuvvetlerinin Rus savunma hatlarını daha kolay geçmesine yardımcı olacağını ve böylece kayıpları azaltacağını" söyledi.

Yuri Sak, "Her şeyden çok uzun menzilli füzelere ve F-16 savaş uçaklarına ihtiyacımız var" diye ekledi.

Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçları da dahil olmak üzere Rusya'ya karşı "mevcut olan her türlü silahı" kullanacaklarını vurgulayan Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı, "Bayraktar insansız hava araçları kesinlikle savaşın ilk haftalarında çok etkiliydi" dedi.

Sak, "Askeri insansız hava araçları bu savaşta çok ama çok önemli. Savunma Bakanlığımız SİHA üretimi için büyük bir çalışma yapıyor" bilgisini paylaştı. 

Biden: Çok zor karar verdim

ABD Başkanı Joe Biden, sivillerin ölümüne yol açtığı için eleştirilen misket bombalarını Ukrayna'ya gönderme konusunda "çok zor karar verdiğini" söyledi.

Biden, "bunu yapmaya ikna olmasının biraz zaman aldığını" ancak "Ukraynalıların cephanesi tükenmekte olduğu için" harekete geçtiğini kaydetti.

Rusya ise bu silahın neden olduğu sivil ölümlerde Washington'ın "suç ortağı" olacağını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Misket bombalarının transferi, sözde Ukrayna karşı saldırısının başarısızlığı bağlamında bir çaresizlik hareketi ve zayıflığın itirafıdır" dedi.

Açıklamada, "Washington misket bombaları tedarik ederek Rus ve Ukraynalı çocuklar da dâhil olmak üzere patlamaların neden olduğu ölümlerin tüm sorumluluğunu paylaşacaktır" denildi.

Misket bombaları yasak

120 ülkenin imza attığı Oslo Sözleşmesi, misket bombalarının kullanımını, üretimini, transfer edilmesini ve stoklanmasını yasaklıyor.

İnsan hakları örgütlerinin yanı sıra bombanın kullanımının yasaklanmasını savunanlar, bu bombaların ayrım gözetmeksizin herkesi öldürdüğünü ve kullanıldıktan uzun süre sonra bile siviller için tehlike oluşturmaya devam ettiği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna tarafından uzun süredir talep edilen misket bombaları, havada yayılarak geniş bir alana dağılan, aynı anda birden fazla hedefe zarar verebilen ve alt mühimmat ya da bomba parçacıkları bırakan silahlar olarak biliniyor.

Normal şartlarda atıldıktan sonra patlamama oranı yüzde 40'ları bulsa da Pentagon'un Ukrayna'ya sağlayacağı misket bombalarının patlamama ihtimalinin yüzde 3'ün altında olduğu kaydedildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu/AP

Netanyahu Brüksel'e gelmesi halinde tutuklanacak

Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya ev sahipliği yapan Belçika, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkındaki tutuklama emrini uygulayacağını bildirdi.